Pred zápasom FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
V šlágri 29. kola, ktorý sa opäť odohrá aj pred televíznymi kamerami, sa po druhýkrát v sezóne predstavíme u tabuľkového suseda a veľkého rivala z Trnavy.

Spartak je pred víkendovými bojmi na 5. mieste, dva body za našimi chalanmi, preto môžeme duel nazvať aj šesťbodovým. Vzájomné zápasy tejto sezóny sú vzácne vyrovnané, najskôr sme po európskom sklamaní a vypadnutí s Bilbaom pokrstili nový stánok Trnavy dvojgólovou prehrou, v záverečnom zápase roku 2015 pred vlastnými fanúšikmi sme zas my odprevadili súpera domov po góloch Špaleka a vlastnom góle Nikolića. Trnava naposledy v derby so Slovanom prehrala na Pasienkoch, čo znamenalo abdikáciu hlavného trénera Ivana Hucka. My sme síce bodovali, no určite neprevládali po bezgólovom zápase so Senicou v šatni žltozelených radostné pokriky.

Kabína žltozelených si plne uvedomuje vážnosť zápasu a patrične k tomu pristupuje. "Pozeráme sa dopredu. Chceme nahradiť body, ktoré sme stratili doma. Znova by to bol iba polotovar, keby sme doma vyhrali a u súpera by sme nemali dobrý prístup a kvalitnú hru," prognózuje hlavný tréner šošonov Adrián Guľa. Naša séria bez prehry je momentálne na čísle 8, kadiaľ povedie cesta k deviatke? "Vieme, že Trnava sa na nás strojí, v domácom prostredí má svoju kvalitu a úroveň. Preto je pre nás veľkou výzvou ísť tam a uchmatnúť im víťazstvo a podať zodpovedný výkon. Je zaujímavé, že to bude aj s podporou početného fanúšikovského zázemia." Práve stretnutie v Ružomberku spred týždňa by mohlo byť receptom k víťazstvu. "Budeme sa odrážať od tých zápasov, ktoré pre nás znamenali stabilitu a rovnováhu v defenzíve a ofenzíve. Na štadiónoch súperov však stále potrebujeme byť odvážnejší, dravejší. Na týchto atribútoch budeme stavať." Na nedeľný duel nemusí trénersky zbor špeciálne nabudiť hráčov. "Motivačných faktorov tam bude veľa, najvýraznejším však je naša túžba vyhrať na ich štadióne pred mnohopočetnou kulisou. Chceme doviesť stretnutie do víťazstva, pri maximálnom rešpekte súpera. Motivácia hrať o Európu je tu a máme to vo svojich rukách." Futbalisti musia byť trpezliví, čoho si je vedomý aj šéf lavičky. "V tomto faktore sa musíme zlepšovať. Trpezlivosť nemá znamenať zmenu rytmu a tempa hry, ale má viesť k systémovému otvoreniu herných priestorov, kde sme silní."

Slovo pred zápasom s Trnavou dostal aj Jakub Paur, ktorý sa na zápas v búrlivej atmosfére teší.

Stabilnou súčasťou defenzívnej línie sa v posledných zápasoch stal Martin Králik, ktorý by nemal chýbať pred Milošom Volešákom ani v Slovenskom Ríme.

"Senica nám ukázala, že musíme hrať naplno, aktívne a stále ísť víťazstvu oproti. S rovnakým zámerom pôjdeme aj do Trnavy." Štadión, fanúšikovia aj body, ktoré nás môžu posunúť bližšie k Európskej lige - jeden zo zápasov sezóny. "Tešíme sa na atmosféru, ktorá nás môže vyburcovať k ešte lepším výkonom," prezradil obranca, ktorý nechýbal v zostave trénerov ani v augustovom, prvom vzájomnom zápase sezóny. Momentálne má rodený Prievidžan miesto v základnej jedenástke. "Som spokojný, že hrávam. Nie som však teraz uspokojený s tým, že nastupujem. Neustále sa snažím na sebe pracovať, pretože sa stále mám kam posunúť." Štatisticky sú posledné súboje s Trnavou o strelení otváracieho gólu, Maťo verí spoluhráčom za každého stavu. "Veľa zápasov rozhoduje prvý gól, no nie je to najdôležitejšie, lebo tento tím vie aj otáčať zápasy." Obranca, ktorý začiatkom mesiaca oslávil 21 narodeniny vie, v čom musíme pridať, aby sme boli úspešní. "Otáčať častejšie ťažisko hry, viac sa tlačiť do zakončenia, do gólov." Ďalším plusom môže byť kvalitná plocha. "Dúfam, že tam budeme môcť hrať náš rýchly, kombinačný futbal."

Zápas má výkop o 17:30 hod. Rozhodovať ho bude trojica arbitrov, ako hlavný Patrik Hrčka, na čiarach Michal Tomčík a Rastislav Žákech. Fanúšikovia, ktorí nebudú merať cestu do Trnavy, si môžu duel pozrieť aj vo verejnoprávnej televízii.

Facebook