”Podstatná je tímovosť, ktorou sme sa dopracovali k dobrým výsledkom,” tvrdí po jeseni tréner Peter Černák
Druhá najvyššia futbalová súťaž sa už uložila na štvormesačný zimný spánok a s ňou aj rezervný tím MŠK Žilina. Ten si počas jesennej časti počínal solídne, čoho výsledkom je priebežné piate miesto po 17 odohraných kolách. Zverencom trénera Petra Černáka sa tak zatiaľ darí napĺňať predsezónny cieľ.

"B"-tím počas jesene nazbieral 28 bodov za 9 víťazstiev, jednu remízu a 7 prehier. Prakticky celú jesennú časť sa družina vedená Petrom Černákom držala v hornej polovici tabuľky. "Myslím si, že až na posledné štyri zápasy mala naša hra dobrú úroveň, svoju tvár a s tým môžeme byť spokojní. Teší ma tiež to, ako sme zapájali mladých hráčov z devätnástky a vďační sme aj za spoluprácu s "A"-tímom, ktorá fungovala na veľmi dobrej úrovni. Bodový zisk je celkom fajn, mrzia ma však straty v posledných štyroch zápasoch, v ktorých sme uhrali len jeden bod a rovnako mrzia straty v domácich stretnutiach. Potešili ma body z ihrísk súperov, vďaka čomu sme v tabuľke pravdy v plusových hodnotách," zhodnotil tréner doterajší priebeh sezóny, hoci by si prial pár bodov navyše. "Keby sme mali možno o tri body viac, bolo by to skvelé, ale aj tak si myslím, že súčasný bodový zisk nie je zlý. Je na čom stavať a máme sa od čoho odraziť v jarnej časti, v ktorej budeme mať viac zápasov doma. Keď zlepšíme štatistiky na domácom ihrisku, tak ten cieľ, ktorý sme si stanovili pred začiatkom sezóny, aj naplníme."

Spomínaným cieľom je udržať druholigovú príslušnosť pre rezervu šošonov aj v ďalšej sezóne bez nutnosti bojov o záchranu. Aktuálny ročník druhej ligy je však zamotaný na oboch póloch tabuľky s minimálnymi bodovými odstupmi medzi tímami. "Odhadnúť vývoj situácie v jarnej časti je podľa mňa veľmi náročné. Viac mužstiev môže prehovoriť do boja o postup a ani na opačnom konci tabuľky nie je ešte o ničom rozhodnuté. My chceme spraviť všetko preto, aby sme nemuseli hrať o záchranu do posledného kola, hoci to bude náročné."

Popri ostatných štatistikách vyzdvihuje tréner rezervy iný dôležitý element, ktorý posúval béčko za úspechmi. "Našou silnou zbraňou bol tímový prejav. Chalani vytvorili naozaj silný kolektív a všetci ťahali za jeden koniec povrazu. Popritom hráči vynikali aj kvalitnými individuálnymi výkonmi, ale podstatná je tímovosť, ktorou sme sa dopracovali k dobrým výsledkom." Pochopiteľne, niektoré individuálne výkony neostali bez povšimnutia a otvorili hráčom dvere do áčka. "Som rád, že hráči vidia, že poctivou prácou a dobrými výkonmi sa môžu prepracovať aj do prvého tímu. Preto záleží iba na nich, ako sa o svoju šancu pobijú. Napríklad Dawid Kurminowski urobil v béčku maximum a teraz je už na ňom, aby svoje kvality potvrdil aj v áčku."

Tréner Peter Černák má za sebou polročnú anabázu pri projekte, t. j. tímoch "B" + U19. Ako vníma túto skúsenosť samotný kouč? "Pred začiatkom sezóny som hovoril, že si vážim ponuku viesť celý projekt, a tak je to aj teraz. Som rád, že mám skvelých kolegov, s ktorými sa staráme o množstvo hráčov a snažíme sa o ich napredovanie. Je to práca celého realizačného tímu a spolupráca medzi jeho členmi je na vysokej úrovni," uzavrel lodivod béčka, ktorý s tímom absolvuje tréningový proces do 13. decembra a po takmer mesačnej pauze - 8. januára - rozbehne s mančaftom prípravu na jarné boje v II. lige. O samotnom pláne zimnej prípravy budeme informovať neskôr.

Facebook