Ofenzívu Šošonov posilňuje gólový objav ligy Elvis Mashike
Avizované sa stalo skutočnosťou. Vedenie MŠK Žilina sa totiž dohodlo po predčasnom konci u konkurenta zo Senice na spolupráci s 27-ročným konžským útočníkom Elvisom Mashikem. Ten posilní Šošonov v jarnej časti, keď podpísal s MŠK zmluvu od 1. januára 2022 do konca aktuálnej sezóny aj s následnou obojstrannou opciou do 30. júna 2024.

Spomedzi viacerých ponúk bola pre tohtosezónny objav ligy prioritou Žilina, a tak sa africký útočník už teší na žltozelený dres.


žilina mostíkom do reprezentácie

Rodák z Demokratickej republiky Kongo nie je na Slovensku žiadnym nováčikom, jeho meno sa do povedomia fanúšikov síce dostalo až počas tejto sezóny vďaka siedmim gólom v drese Senice, pod Tatrami je tento 186-centimetrov vysoký už ale takmer 10 rokov. Elvis Mashike si prešiel nižšími súťažami, vyskúšal si českú ligu a napokon sa vrátil na Slovensko, kde bol po polovici základnej časti najlepším strelcom Fortuna ligy. Teraz môže pokračovať Konžan vo zveľaďovaní svojho gólového konta po novom roku pod Dubňom.

"Prvý kontakt od Žiliny prišiel prostredníctvom môjho agenta, ktorý mi sprostredkoval ponuku. Záujem o spoluprácu bol obojstranný, takže sme rýchlo dohodli," načal rozprávanie po podpise zmluvy usmiaty Afričan a pokračoval: "Počas môjho doterajšieho pôsobenia na Slovensku som Žilinu vždy vnímal ako jeden z top tímov v krajine. Som veľmi vďačný, že od januára môžem pôsobiť v žltozelených farbách. Zároveň je to pre mňa obrovská príležitosť urobiť ďalší krok v kariére."

Elvis nastúpil v drese Záhorákov v oboch meraniach síl proti MŠK. "Proti Žiline som hral v tejto sezóne už dvakrát. Máte, resp. máme mladý a talentovaný tím, ktorému možno chýba trochu viac skúseností. Páči sa mi však, že Žilina preferuje ofenzívne štýl, chalani jazdia po ihrisku hore-dole. Dúfam, že im aj ja pomôžem ešte k lepším výkonom."

Adept na reprezentačný dres DR Kongo odolal vábeniu aj zo silnejších líg a vysvetlil aj prečo. "Žilina je vďaka svojej akadémii a mladým hráčom veľmi sledovaná aj ostatnými európskymi klubmi. Značka MŠK je už v Európe známy pojem, nakoľko viacerí odchovanci pôsobia v rôznych kvalitných európskych ligách. Mojím dlhodobým cieľom je dostať sa do reprezentácie Konga a týmto krokom budem opäť viac na očiach trénerov národného výberu."

Práve do Afriky odletel Elvis po podpise kontraktu. K tímu sa tak pripojí až v zimnej príprave. "Najprv by som rád zapadol medzi chalanov v kabíne, priniesol pozitívnu energiu a následne chcem Žiline pomôcť dosahovať jej ciele," priznáva 27-ročný hroťák, ktorý po konci v Senici nezaháľal. "Hoci som už pred pár týždňami v Senici skončil, tak som neustále individuálne trénoval a poctivo na sebe pracoval. Som profesionál a Žilina je ešte na vyššej úrovni ako Senica, takže som musel trénovať na viac ako sto percent, aby som bol pripravený."

Elvis sa prihovoril fanúšikom Šošonov prostredníctvom videa na sociálnych sieťach, spravil tak aj tu: "Všetkým Šošonom chcem odkázať, aby vo mňa verili, držali mi palce a ja sa im to pokúsim odplatiť na ihrisku. Verím, že v Žiline dosiahneme pekné úspechy," hovorí africký útočník, ktorý po podpise zmluvy odletel do rodného Konga po dlhých dvanástich rokoch. 

Ako sme spomínali, Elvis je zároveň premiérovo adeptom na reprezentačný dres svojej krajiny, ktorú v marci čaká záverečná fáza kvalifikácie na blížiaci sa svetový šampionát v Katare.


zvýšiť konkurenciu v ofenzíve

Vedenie Šošonov lovilo v ofenzívnych vodách ešte pred začiatkom prestupového obdobia. O novej posile viac prezradil športový manažér MŠK Karol Belaník.

"V zimnom prestupovom období sme sa chceli posilniť na pozícii hrotového útočníka, keďže hráčov na tejto pozícii trápili zranenia či stagnácia. Elvis nás upútal vo vzájomných zápasoch predovšetkým svojou pracovitosťou, nasadením a agresivitou. Je to hráč, ktorý sa hodí do pressingu a dá sa s ním pracovať. Rovnako mal výborný gólový úvod sezóny, a tak sme využili možnosť podpísať ho."

Podpisovanie Konžana bolo o to jednoduchšie, že Afričan túžil zakotviť pod Dubňom. "Elvis dostal viacero iných ponúk aj zo slovenskej ligy, poľskej či bieloruskej súťaže. Oslovil nás aj vďaka tomu, že popri ostatných ponukách bola pre neho Žilina prioritou. Zavážilo aj to, že jeho manželka pochádza z českého Zlína a vzdialenosť od Žiliny nie je veľká. Potešil nás svojou otvorenosťou a túžbou prestúpiť do MŠK. Navyše, páči sa mu náš štýl hry, tréningový proces, a preto bol pozitívne nastavený smerom k príchodu k nám."

Pri jeho veku sa naskytá otázka prečo práve Elvis. Dôvod je pragmatický. "Niekedy treba urobiť aj krok trochu mimo filozofie klubu. Stále sme presvedčení, že niektoré pozície treba vystužiť aj skúsenejšími hráčmi, aby sa mladí hráči mali o koho oprieť. No na starších hráčoch musí byť vidno, že sú lídrami mužstva z hľadiska výkonov. Nepozerali sme sa naňho, koľko má rokov, ale či nám môže pomôcť."

Afričan rozpráva po slovensky, pozná ligu i celkové prostredie. Preto vedenie verí, že o to rýchlejšie sa môže aklimatizovať a pomôcť MŠK. "Jeho príbeh na Slovensku a v Česku nebol jednoduchý, no postupne sa usadil, založil si rodinu a už je vyzretejší. Navyše, veľmi dobre pozná slovenskú ligu, a o to by mala byť jeho adaptácia v mužstve ľahšia. Podľa jeho slov je naozaj pripravený tvrdo pracovať, aby pomohol napĺňať klubové ciele. My sme zvedaví a tešíme sa na jeho prínos," dodal športový manažér Šošonov.


Facebook