Odchovanci v akcii (18. týždeň)
Počas uplynulého víkendu sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres.

Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


Anglicko: Straky porazili líšky

Newcastle United v 35. kole anglickej Premier League potvrdil, že sa mu v poslednej dobe darí proti vysoko postaveným súperom. Počas uplynulého piatku si to odskákal aj Leicester, tuho bojujúci o účasť v budúcoročnej edícii Ligy majstrov. Ešte desať minút pred koncom zápasu to dokonca vyzeralo na debakel, no "líšky" sa v závere vzchopili a výsledok skorigovali dvoma gólmi na konečných 4:2 v prospech Newcastlu. V bráne čiernobielych podal opäť nadštandardný výkon Martin Dúbravka, ktorého delilo len desať minút od čistého konta. Zároveň to bol pre Heca jubilejný stý zápas v drese Newcastlu, kde zamieril vo februári 2018.


Taliansko: Inter po oslavách prerotoval zostavu

Korunovaní víťazi talianskej Serie A - Inter Milan - nešetrili svojho súpera ani po oslavách titulu. Tréner Nerazzurri Antonio Conte síce pomenil zostavu, keď dostali priestor viacerí hráči z lavičky, no na výsledku a výkone to vôbec nebolo badať. Sampdoriu Janov vyprevadili z Milána po vysokej výhre 5:1, pri ktorej sa dvomi gólmi zaskvel Alexis Sanchéz. Tradičná obranná opora milánskeho klubu, Milan Škriniar, sedela tentokrát na lavičke náhradníkov práve pre rotáciu v zostave. 


Nemecko: Hertha dobieha zameškané, Augsburgu sa nedarí

Nemecká Hertha Berlín stihla v tomto týždni až tri zápasy, pričom o prvom z nich sme písali už minulý týždeň. Vo štvrtkovej dohrávke proti Freiburgu sa konečne po takmer troch mesiacoch dostal na ihrisko krajný obranca Peter Pekarík. Na nič nečakal a hneď v 22. minúte víťazného súboja zvyšoval stav na 2:0 jeho tretím gólom v sezóne. Hertha sa nakoniec tešila z výhry 3:0. Už v nedeľu narazila v šesťbodovej bitke na Arminiu Bielefeld, no tentoraz bez Pekyho v zostave. V dôležitom dueli o záchranu z toho bola deľba bodov po bezgólovej remíze. To znamená, že Hertha síce nie je momentálne v pásme zostupu, no má rovnako bodov ako nedeľný súper, ktorý zastáva poslednú zostupovú pozíciu. Oproti ostatným klubom má však tím z hlavného mesta Nemecka ešte jeden zápas k dobru.

FC Augsburg v kádri s Lászlom Bénesom sa aktuálne trápi. Nevyhral už päť kôl po sebe, z toho až štyrikrát odchádzal s nulou na konte. V tomto prípade prehral na ihrisku Stuttgartu 1:2, a namočil sa tak do záchranárskych prác. Pred spomínanou Herthou, Bielefeldom a Brémami má len dvojbodový náskok. K lepšiemu výsledku nepomohol ani Laci, ktorý na ihrisko vybehol v 76. minúte a pripísal si desiaty štart v drese bavorského klubu. 


Španielsko: La Liga vyrovnaná na oboch koncoch

V španielskej lige to, okrem tesného súboja o titul, bude napínavé až do konca ligy aj v boji o záchranu. Zachrániť sa totiž môže ešte všetkých šesť klubov na spodku tabuľky. Nepomohla si moc Huesca, ktorá prehrala na pôde ďalšieho nováčika z Cadizu 1:2. Momentálne je tak osemnásta, na konte má tridsať bodov a do konca súťaže ostávajú odohrať ešte tri kolá. Denis Vavro strávil na ihrisku tentokrát prvý polčas a spolu so svojimi kolegami v defenzívnej trojici tímu z Aragónska nepomohol k zisku bodov. 


Cyprus: Aj Hubo má titul!

Hneď po TOP európskych ligách tu máme TOP úspech z Cypru, kde sa Tomáš Hubočan teší so zisku ligového titulu. O všetkom sa rozhodlo už v utorkovom kole, keď Hubočanova Omonia uspela na ihrisku Larnaky po tesnej výhre 1:0, zatiaľ čo ich prenasledovateľ z Apollonu iba remizoval doma proti Olympii Nikózia. Klub z hlavného mesta Cypru sa tak z titulu teší po dlhých jedenástich rokoch. Prispel k nemu aj ďalší Slovák v kádri Omonie Michal Ďuriš.

Hubo, gratulujeme!


Holandsko: Boženík v základe, ale bez uznaného gólu

Šialený zápas sa odohral v Holandsku medzi dvomi najslávnejšími klubmi. Už istý ligový víťaz z Amsterdamu pricestoval do Feyenoordu potvrdiť svoj titul, čo sa mu aj podarilo. Stretnutie nám ponúklo tri góly, z toho dva vlastné, neuznaný gól, nepremenenú penaltu a k tomu ešte aj dve červené karty. Úspešnejšie z toho nakoniec vyšiel Ajax, ktorý zvíťazil jasne 3:0. Róbert Boženík odohral na hrote Feyenoordu 62 minút, v 27. minúte mu pre ofsajd nebol uznaný gól a po jeho strele do ruky hosťujúceho obrancu na konci úvodného dejstva kopali domáci neúspešný pokutový kop. Ani táto snaha však na body nestačila a mužstvo z Rotterdamu si pripísalo druhú prehru za sebou. Piate miesto v tabuľke Eredivisie im tak stále zaručuje miesto v play-off o novú Konfederačnú ligu. 


Maďarsko: Škvaro s nádejou, no opäť bez minút

U našich južných susedov mala najvyššia súťaž na pláne už posledné ligové kolo. Ferencváros v ňom potvrdil zisk titulu výhrou na ihrisku Honvédu v pomere 2:1. Maďarskú ligu tak tento rok vyhral o priepastných dvadsať bodov pred tímom Puskás Academy. Zmiešané pocity to musia byť stále pre nášho bývalého kapitána Michala Škvarku, ktorý sa síce po šiestich dueloch dostal aspoň na lavičku náhradníkov, no zápasové minúty nedostal ani v poslednom kole. Za celú jarnú časť odohral záložník iba chudobných 58 minút a naposledy si pripísal štart ešte na konci februára. 


Česko: Až piati ex-Šošoni nenastúpili, jediná výhra pre Hanca

V Česku začneme dramatickým súbojom, v ktorom sa stretli Plzeň a Příbram. Napínavý duel museli viktoriáni otáčať, keď prehrávali už 0:2. Obrat zavŕšili gólom z kopačky Ondráška v 91. minúte, no v 96. minúte sa ešte Příbram nadýchal k jednému útoku, z ktorého vyrovnal na konečných 3:3 Zorvan. Týmto nešťastným výsledkom si tak podpísal svoj rozsudok aj náš ex-kouč Adrián Guľa, ktorý bol po stretnutí odvolaný z pozície trénera Viktórie Plzeň. Iný ex-šošon Miroslav Káčer odohral v zálohe Viktórie prvý polčas. Klub zo Štruncových sadov aktuálne figuruje stále na piatom mieste, štyri body za Slováckom. 

Brankárska dvojica Matej Rakovan (Fastav Zlín) a Patrik Le Giang (Bohemians Praha) sa na českých trávnikoch v tomto kole neukázala. Zlín remizoval s Opavou 1:1 a je štrnásty, zatiaľ čo Bohemka zvíťazila doma proti Libercu pohodlne 3:0 a je priebežne na sympatickom deviatom mieste. 

Polovične úspešný týždeň má za sebou Dávid Hancko zo Sparty Praha. Univerzálny obranca bol na ihrisku v stredajšom pohárovom stretnutí proti Slavii, v ktorom "Rudí" neuspeli a po prehre 0:3 sa nepozrú do finále. Sparta aj s Hancom opäť v zostave si čiastočne napravila chuť vo víkendovom súboji proti Ostrave, kde, naopak, triumfovala 3:1. V poradí českej Fortuna ligy momentálne z tretieho miesta strácajú na druhý Jablonec tri body, stále však majú zápas k dobru.

Lukáš Čmelík hral a uvidel žltú kartu a Róbert Mazáň nehral. Tak sa dá zhrnúť zápas Karvinej proti Slovácku cez žltozelenú optiku. Pre Karvinú z toho bola tretia prehra z posledných štyroch kôl českej súťaže, tento raz pomerom 0:2. Tabuľka aktuálne stavia tím z malého mesta na štrnástu priečku. 

Opäť v úlohe striedajúceho žolíka sa predstavil Jaroslav Mihalík, ktorý odohral dvanásť minút proti už jasnému šampiónovi a jeho bývalému klubu zo Slavie Praha. Pre Jara z toho však nebol ani zápis do štatistík, ani bodový zisk. Slávia uspela najtesnejšie 1:0 po presnom zásahu najlepšieho strelca ligy Jána Kuchtu. Sigma tak zotrvala na desiatej pozícii aj po 31. kole.

V zápase Českých Budějovíc sme sa nedočkali štartu ani jedného z bývalých hráčov MŠK. Stabilný stopér čiernobielych Martin Králik v tomto kole stál pre trest za žlté karty a Lukáš Jánošík sa do zápasovej nominácie nedostal už vo štvrtom dueli v rade. Juhočeský klub to zvládol cez víkend aj bez nich a na domácom trávniku bral všetky body po výhre 2:0 proti Pardubiciam. V tabuľke už pomaly z jedenásteho miesta dýcha na chrbát desiatemu Olomoucu. 


Poľsko: V znamení remíz 1:1, boje o Európu sa rozhodnú v poslednom kole

V akcii boli aj bývalí Šošoni v Poľsku. V piatok malo na programe svoj zápas Zaglebie Lubin aj so Samuelom Mrázom. Na domácom ihrisku remizovali s tretím tímom tabuľky - Pogoň Štetín 1:1 a pripísali si cenný bod v boji o štvrtú "európsku" priečku. Samo však v tomto dueli nenastúpil a na svojom konte má v tejto sezóne stále dva presné zásahy.

Do zápasu poľskej Ekstraklasy, naopak, zasiahol po dvoch dueloch mimo zostavy Kristián Vallo. Do stretnutia jeho Wisly Plock proti Podbeskidziu nastúpil v 75. minúte a odohral rovnú štvrťhodinku. V súboji dvoch tímov zo spodku tabuľky sa zrodila remíza 1:1, vďaka ktorej tak Plock figuruje na trinástom mieste s päťbodovým náskokom práve na posledné Podbeskidzie. 

Ďalší zápas = ďalšia remíza 1:1. Tak by sa dali opísať súboje ex-Žilinčanov v Poľsku. Potvrdil to aj brankár Lechie Gdaňsk Dušan Kuciak, ktorý si so svojim tímom podelil body doma proti Cracovii Krakow. Ak chce Lechia pomýšľať na európske súťaže v budúcej sezóne, bude musieť v poslednom kole jednoznačne bodovať naplno. O posledné miesto pre Konfederačnú ligu sa v závere sezóny pobije až päť tímov, pričom až v troch z nich pôsobia futbalisti so žltozelenou minulosťou.

Po spomínanej dvojici Samuel Mráz a Dušan Kuciak o ňu určite zabojuje aj František Plach v drese Piastu Gliwice, ktorý má momentálne najlepšiu pozíciu. Aktuálne je Piast štvrtý a má k dispozícii večernú dohrávku 29. kola na pôde Rakowa, kde pôsobí ďalší ex-Šošon Dominik Holec. Ten zase zabojuje o upevnenie si druhého miesta pred Štetínom, ktorý cez víkend zaváhal. 


Facebook