Odchovanci v akcii (17. týždeň)
Počas uplynulého víkendu sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres.

Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


Taliansko: Škrinka má titul!

Milan Škriniar oslavuje s Interom vytúžené Scudetto. Rozhodla o tom remíza ich prenasledovateľa z Bergama. Atalanta iba remizovala so Sassuolom 1:1, a Inter tak môže po dlhých jedenástich oslavovať víťazstvo v Serii A. Prispela k tomu samozrejme aj sobotná výhra Nerazzurri v pomere 2:0 na ihrisku Crotone. Milánčania si dopomohli k titulu aj skvelou jarnou časťou ligy, v ktorej prehrali len jeden jediný duel a pripísali si v nej až štrnásť výhier. Neoddeliteľnou súčasťou majstrovského tímu bol v tejto sezóne aj náš odchovanec a stabilný člen trojčlennej obrany Interu - Milan Škriniar.

Škrinkovi gratulujeme k titulu!


Anglicko: Newcastle po sérii dobrých výsledkov zakopol

Po sérii dobrých výkonov a výsledkov tentokrát dúbravkovci zaváhali a v 34. kole anglickej Premier League kapitulovali doma proti Arsenalu po výsledku 0:2. Martin Dúbravka si po návrate do brány Newcastlu pripísal len svoju druhú prehru, ktorá pre "Straky" znamená zotrvanie na poslednej nezostupovej priečke. Tešiť ich však môže fakt, že na zónu zostupu do The Championship majú až deväťbodový náskok. 


Nemecko: Bundesliga pauzovala, návratu na ihrisko sa nedočkal ani Peky

V Nemeckej Bundeslige sa tento víkend nehralo, a tak si mohol oddýchnuť aj Lászlo Bénes z Augsburgu, ktorého tímu momentálne patrí trinásta priečka. Počas prestávky bol na programe aj nemecký pohár - DFB Pokal, v ktorom sa do finále prebojovali tímy Lipska a Dortmundu.

Naopak, po dvojtýždňovej pauze zapríčinenej koronavírusom, sa späť do akcie pozrel v dnešnom dohrávke 29. kola Peter Pekarík. Jeho Hertha Berlín vybojovala v dôležitom stretnutí o záchranu bod na pôde Mainzu. Aktuálne síce stráca v tabuľke dva body na pozície, ktoré zaručujú záchranu, no voči súperom má ešte dva zápasy k dobru. Prekvapením však nebolo to, že Peky opäť nenastúpil a na svoj súťažný štart v drese Herthy čaká už od polovice februára.


Španielsko: Huesca sa nevzdáva, k čomu prispel aj Denis

Huesca žije! V sobotnom ligovom stretnutí proti favoritovi a aktuálne piatemu tímu súťaže Real Sociedad San Sebastian zaknihovala mimoriadne dôležité víťazstvo v boji záchranu v La Lige. Hrdinom sa stal v 87. minúte, paradoxne, hráč hosťujúceho baskického tímu Aritz Elustondo, ktorý priamy kop domácich nešťastne tečoval za chrbát vlastného brankára. K výbornému výsledku prispel aj svojím pozorným výkonom v obrane Denis Vavro, keď prvýkrát odohral celú porciu minút od zimného prechodu do Aragónska. Na konci tabuľky je to momentálne veľmi vyrovnané, pričom Huesce chýba k bezpečným pozíciám aktuálne jeden bod.


Holandsko: Božo strelil vytúžený gól, na výhru to nestačilo

Konečne to tam padlo aj Božovi. Feyenoord Rotterdam v základnej zostave aj s naším ex-útočníkom Róbertom Boženíkom nastúpil cez víkend na pôde posledného Den Haagu. Už v tretej minúte sa ujal vedenia po prvom tohtosezónnom góle nášho odchovanca. Na body to však nestačilo a Feyenoord zápas opúšťal po prehre 2:3. Božo odohral celý duel, ale ďalší presný zásah už nepridal. Jeho tím tak stále figuruje na piatom mieste Eredivisie. 


Cyprus: Omonia sa pomaly posúva za titulom

Omonia Nikózia aj s Tomášom Hubočanom naďalej vedie tabuľku tamojšej súťaže. Vyhrať sa jej podarilo v piatich z posledných šiestich duelov, čo si naposledy odniesol priebežne tretí AEL Limassol. Po výhre 2:1 si tak hráči z Nikózie stále udržiavajú tesný trojbodový náskok pred svojím prenasledovateľom z Apollonu. Hubo hral tentoraz do 78. minúty, do štatistík sa nezapísal, no prispel svojím tradične dobrým defenzívnym výkonom. 


Maďarsko: Aj po istote titulu nedostal Škvaro šancu

Ferecváros Budapešť potvrdil minulotýždňový zisk titulu víťazstvom nad Mezokovesdom v pomere 2:1. I napriek oslavám titulu zabral naplno a v tabuľke už odskočil na priepastných dvadsať bodov. Ani istota titulu nedostala do zápasovej nominácie Michala Škvarku, ktorý tak opäť svojich spoluhráčov povzbudzoval iba z tribúny domáceho štadióna. V maďarskej lige je na programe už iba posledné kolo súťaže.


Česko: Žiadny vzájomný stret ex-Šošonov, titul znovu pre Sláviu

Patrik Le Giang z pražskej Bohemie podal opäť dobrý výkon, no proti poslednej Opave to v tomto prípade stačilo iba na remízu 1:1. Aj deľba bodov však stačila "klokanom" na posun na deviate miesto tabuľky, kde preskočila Sigmu Olomouc. Paťo odchytal už dvadsiaty piaty ligový zápas v tejto sezóne a neprehral už osem duelov v rade, v ktorých nastúpil v základnej zostave.

Darilo sa aj Českým Budějoviciam v kádri s dvojicou ex-Žilinčanov - Martin Králik a Lukáš Jánošík. Na ihrisko sa však pozrel len prvý menovaný, ktorý odohral celý duel a na svoje konto si zapísal žltú kartu. Budějovice sa taktiež posunuli v poradí českej ligy nahor, keď preskočili Karvinú a sú jedenáste. 

Práve Karviná si totiž pripísala iba remízu s Pardubicami, ktorú iba z lavičky sledoval Róbert Mazáň. Naopak, Lukáš Čmelík striedal až v nadstavenom čase a prispel deľbe bodov aj svojím výkonom na ihrisku. V tabuľke tak tím z blízkosti slovenských hraníc zaznamenal prepad za spomínané Budějovice.

Jaroslav Mihalík, oslavujúci príchod bábätka, sa v 30. kole najvyššej českej súťaže ocitol mimo zápasovej nominácie, a tak iba sledoval prehru svojej Sigmy na pôde vo forme hrajúceho Jablonca po výsledku 1:3. Dvoma gólmi sa v drese Jablonca zaskvel už najlepší strelec českej Fortuna ligy - Ivan Schranz. Olomouc tak podobne ako Karviná v tabuľke klesol, tiež za spomínaných Bohemians Praha na desiate miesto. 

Nič nové ani u Mateja Rakovana, ktorý opäť presedel celé stretnutie jeho Zlínu len na lavičke náhradníkov. Tentokrát z toho bola pre Fastav bezgólová remíza na ihrisku Teplíc. V súboji tabuľkových susedov sa body delili a Zlín ostáva naďalej pred svojím nedeľným súperom na štrnástej priečke.

Za tri body to nebolo ani u hráča pražskej Sparty - Dávida Hancka. Ten na ľavej strane obrany odohral kompletnú minutáž, no z výhry sa nemohol tešiť, nakoľko Sparta len remizovala s Libercom 2:2. V druhom polčase síce Pražania v priebehu dvoch minút dorovnali stav stretnutia, ale na víťazný gól už recept nenašli.

Gólovú radosť mal počas víkendu Miroslav Káčer z Viktorie Plzeň, no prekazili mu ju hráči Slavie Praha. Tí v domácom Edene deklasovali Viktorku pomerom 5:1 a zabezpečili si zisk svojho tretieho českého titulu v rade. Kačka svojím prvým gólom v sezóne znižoval na priebežných 1:3, ale na body to nestačilo. Plzeň tak po tejto prehre stále stráca dva body na pohárovú Európu.


Poľsko: Domino oslavuje zisk poľského pohára!

Úspešný víkend má za sebou Dominik Holec, ktorý stihol najskôr v stredu vychytať remízu 0:0 na pôde Jagiellonie, no a v nedeľu to korunoval ziskom trofeje v poľskom pohári. V bráne svojho Rakowa odchytal celé finálové stretnutie a v záverečných minútach sa prizeral obratu svojich spoluhráčov, ktorí o víťazstve 2:1 rozhodli až v 81. resp. 89. minúte. Po výhre nad druholigovou Arkou sa tak Domino mohol tešiť zo svojej prvej trofeje.

V Poľsku pokračujeme zápasom medzi Kristiánom Vallom a Dušanom Kuciakom, v ktorom však nastúpil len druhý menovaný. Dušan bol napokon aj z tejto dvojice tým šťastnejším, keď Lechii Gdaňsk vychytal výhru 3:1. Kristián sa na zápasovú súpisku nedostal už v druhom dueli po sebe. Wisla Plock, v ktorej pôsobí, je momentálne štrnásta, zatiaľ čo Lechia bojuje európske poháre, ku ktorým jej zatiaľ chýba jeden bod.

V tomto tesnom súboji o Európu figuruje aj Zaglebie Lubin so Samuelom Mrázom, ktorý ale cez víkend nedostal šancu a duel so Slaskom Wroclaw presedel na lavičke náhradníkov. V tabuľke to tak pribežne stačí na šiestu priečku práve za spomínanou Lechiou.

V pondelkovej dohrávke sme boli opäť svedkami skvelého brankárskeho výkonu bývalého žilinského brankára Františka Placha. Tentokrát zvládol vynulovať Podbeskidzie a čistým kontom pomohol k výhre svojho Piastu Gliwice v pomere 2:0. V poradí poľskej Ekstraklasy momentálne plachovci figurujú na štvrtej priečke s tesným náskokom pred dvojicou ďalších Slovákov, ktorých sme spomínali vyššie. 


Facebook