”Mužstvo chceme doplniť, nie pretlakovať,” prezrádza športový manažér
MŠK Žilina

Tak ako pokračujú stavebné práce a modernizácia na štadióne MŠK, tak pokračujú aj práce na predsezónnej príprave a zložení kádra na nadchádzajúcu sezónu 2016/2017. Preto sme sa porozprávali so športovým manažérom Karolom Belaníkom o období, ktoré čaká žltozelených či o novinkách v kabíne.

Jednou otázkou sme sa vrátili k predošlému ročníku. Podobne ako tréner Adrián Guľa zhrnul športový manažér turbulentnú sezónu, jej najväčšie pozitívum, ale aj negatívum. "Rozdelil by som to rovnako na dve časti. Prvou bol výborný vstup do sezóny, veľmi dobrá prezentácia klubu v Európe, celkovo slovenského klubového futbalu, špičkové zápasy s Athletic Bilbao. Táto časť sezóny vyvrcholila víťazstvom so Slovanom a v Trenčíne. Práve toto obdobie by som nazval najväčším pozitívom sezóny. Tá druhá časť začína zhoršenými výsledkami v závere jesennej časti, kde nám vrch tabuľky výrazne odskočil, zimné obdobie som už špecifikoval skôr a jarná časť skončila s veľmi nevyrovnanou bilanciou. Negatívom ročníka bolo nezvládnutie niekoľkých zápasov, v ktorých sme boli lepší, dominovali sme, vytvárali si gólové príležitosti, ale nedokázali sme ich dotiahnúť do víťazného konca, ďalším bolo príliš veľa zranených hráčov v dôležitých úsekoch sezóny." vrátil sa v skratke ku skončenému ročníku športový manažér.

"Podľa môjho názoru, aj napriek všetkým okolnostiam, ktoré sa udiali počas sezóny, malo mužstvo potenciál na to, aby sa umiestnilo na priečkach zaručujúcich účasť v predkolách Európskej ligy."

PRÍPRAVA

Hráči sa momentálne začínajú pripravovať individuálne, spoločne odštartujú prípravu 13. júna. Ako bude vyzerať? "Hneď prvý týždeň sme na sústredení v Bojniciach. Koncom júna absolvujeme sústredenie v Rakúsku, v hoteli Dilly, kde sa v máji pripravovala aj slovenská futbalová reprezentácia. Tam by sme sa postupne mali stretnúť s tromi kvalitnými mužstvami."

KÁDER

Alfou-omegou všetkého je zloženie tímu. Oficiálne začína prestupové obdobie od 15. júna, už teraz vieme, že do tímu pribudli dvaja hráči, ktorí už absolvovali pod Dubňom aj skúšku - nemecký ofenzívny záložník Christopher Mandiangu a kolumbijský pravý obranca Joan Jaramillo. "S istotou vieme povedať aj to, že počítame s Michalom Klecom, ktorý sa vráti z hosťovania v Senici. Po vzájomnej debate sme sa zhodli na tom, že sa plnohodnotne zapojí do prípravy hneď od 13. júna a bude pokračovať pod Dubňom."

O koho ešte majú šošoni záujem? "Nechcem to špecifikovať, ale máme rozrobené určité veci. Mužstvo chceme doplniť, ale nie pretlakovať, pretože nehráme na jeseň pohárovú Európu a tých zápasov nebudeme mať až toľko, ako v minulosti. Vieme, na ktorých postoch chceme zvýšiť konkurenciu, kde nás tlačí topánka. Sezónu sme dôkladne zanalyzovali a z tohto dôvodu sme sa zamerali na rôzne typy hráčov, ktoré by nám mohli priniesť želaný efekt. Pokiaľ bude niečo definitívne, ihneď budeme verejnosť informovať."

Súčasťou futbalu je aj odliv hráčov, bude primárnym cieľom udržanie stability kádra? "Je to večná polemika. Nechcem sa opakovať, ale znova budem tvrdiť to, čo aj po skončení jesennej časti. Akonáhle príde na nejakého hráča významná ponuka, alebo samotný futbalista prejaví záujem odísť, budeme sa tým intenzívne zaoberať." Koniec zmluvy vypršal dvojici hráčov, ktorí si od novej sezóny žltozelený dres už neoblečú. "Patrikovi Le Giangovi končí 30. júna kontrakt s naším klubom. Patrik tu pôsobil od pätnástich rokov, prešiel akadémiou MŠK. Momentálne sme obojstranne cítili, že potrebuje zmenu prostredia, kde by mohol chytať a napredovať. Patrik bol vždy v našom drese špičkový profesionál, ktorý na sebe neustále pracoval. Touto cestou by som mu chcel poďakovať za všetky služby, ktoré odviedol pre MŠK Žilina." Rovnako nerátame so skúseným českým obrancom, ktorý strávil v Žiline tri mesiace. "Ondřej Švejdík tu prišiel ako záskok. Posilnil nás tesne pred štartom ligy, chceli sme ním vystužiť defenzívu po odchode Milana Škriniara. Smola bola v tom, že po príchode sa zranil. Kým sa do toho dostal, ubehla časť jari. Hosťovanie bolo limitované do konca tohto súťažného ročníka. Rozhodli sme sa, že nebudeme pokračovať v spolupráci."

Športového manažéra zaujali aj výsledky našej U17, ktorá dominantne triumfovala v I.lige mladšieho dorastu. Niektorí mladíci si tak pootvorili dvere do kabíny prvého tímu. "Všetci sa, v prvom rade, tešíme na vyvrcholenie sezóny pre ročník 1999 a mladší. V Senci sa stretnú 7. júna so Spartou, kde si to rozdajú o Česko-slovenský pohár. Pre náš klub to bude významná konfrontácia, nakoľko aj Sparťania majú tento ročník veľmi silný. Tešíme sa na to, chceli by sme ukázať, že práca našej akadémie je na veľmi dobrej úrovni. Niektorí títo chalani, ktorí už odohrali veľa medzinárodných zápasov, dokonca v Elite Round s Holandskom, s Nemeckom, majú bohaté skúsenosti, futbalovú kvalitu a cítime, že by ich v tomto zápase mohli využiť. Ich začlenenie do tréningového procesu je potrebné posudzovať veľmi citlivo, chlapci majú pred sebou ešte ďalekú cestu, ale potenciál rozhodne majú. Každopádne, ročník 1999 je veľmi talentovaný, nebudeme ich však vyťahovať do "Áčka" bez uváženia, umelo, mohlo by im to uškodiť. Niektorí môžu v blížiacej sa sezóne vyskúšať tréningové jednotky, aby privoňali atmosféru kabíny prvého mužstva. To je cieľom, motiváciou a filozofiou tohto klubu. Najvýznamnejšie futbalové kroky majú pred sebou, držím im palce."

ŽILINSKÉ EURO 2016

Výraznú pečiatku bude mať Žilina aj v rámci blížiaceho sa európskeho futbalového sviatku vo Francúzsku. Okrem nášho samotného športového manažéra, ktorý je zároveň viceprezident SFZ, zodpovedný za všetky štátne reprezentácie a trénera brankárov Miroslava Semana, bude mať žilinský futbal zastúpenie aj priamo na trávniku. "Teší nás, že spolu až sedem hráčov zo záverečnej nominácie prešlo naším futbalovým klubom - Tomáš Hubočan, Peter Pekarík, Adam Nemec, Stanislav Šesták, Ján Mucha, Milan Škriniar a terajší kapitán šošonov Viktor Pečovský. Pozeráme sa na to pozitívne, pretože toto je vizitka, asi nie zlej, ale určite systematickej práce tohto klubu, žiadny iný klub takéto významné číslo nedosiahol."

Čo hovorí športový manažér na nomináciu Milana Škriniara? Bol kľúčový pri jeho nominácii prestup do Sampdorie? "Milan si prešiel ťažším obdobím, po prestupe mal väčšie očakávania, rozprávali sme sa v Rakúsku na sústredení reprezentácie, je veľmi šťastný, že pocestuje do Francúzska. Uvažuje aj o budúcnosti, o tom, aby pravidelnejšie nastupoval a ďalej rozvíjal svoj obrovský talent. Pán tréner Kozák o ňom vedel už v Žiline. Ak by aj zostal u nás, i keď to je akademická otázka, myslím si, že aj v takom prípade by sa dostal na EURO, pretože by bol trénerovi viac na očiach, mal by pravidelnú zápasovú záťaž. Tréner Kozák pozná jeho kvality, teraz to mal o to ťažšie, že nehrával pravidelne. Verili sme, veríme a budeme veriť, že Milan si nájde svoje miesto v zostave, či už v Sampdorii, alebo prípadne v inom klube."

"Nám určite nie je ľahostajné, či hráč, ktorého sme v minulosti predali, hráva, alebo nie. Sledujeme jeho ďalšie kroky, napredovanie a tešíme sa z každého,či už individuálneho, ako aj tímového úspechu."

Facebook