Karol Belaník: ”V novej sezóne od mladých prirodzene väčšie očakávania.”
Hoci mala sezóna 2018/2019 víťaznú rozlúčku, niesla so sebou trpkú príchuť, keďže nám po roku ostal v rukách „čierny peter" a Európa nám ušla doslova pomedzi prsty. V dialógu so športovým manažérom Karolom Belaníkom rozoberáme plusy sezóny, príčiny pokazeného záveru sezóny i novinky v hráčskom kádri.

dva rozdielne "polčasy"

Keď sme sa rozprávali naposledy pred finále Slovenského pohára, vyhliadky boli naozaj vysoko nad očakávaniami. Ako komplexne hodnotíte sezónu 2018/2019, v ktorej sme obsadili 4. miesto?

„Pred jej začiatkom sme nemali vysoké očakávania, nakoľko došlo k prestavbe kádra a po piatich rokoch sa vymenil aj realizačný tím. Prišli noví ľudia a vedeli sme, že môže trvať istý čas, kým si to všetko sadne. Jeseň pre nás dopadla nad očakávania, nemali sme také ambície, preto nás to príjemne prekvapilo. Pokračovali sme slušne aj na začiatku jarnej časti, kedy sme sa dokonca dostali na 2. priečku pred Dunajskú Stredu až na tri body a čakal nás s ňou vzájomný zápas. Situácia sa v tom období javila optimálne, mužstvo nemalo výkyvy, dosahovalo dobré výkony a aj výsledky. Problémy, istý zlom nastal v dobre rozohranom zápase v Ružomberku, kde sme viedli, boli sme lepší a mali sme obrovské šance na zvýšenie skóre. V nadstavenom čase sme si, žiaľ, strelili nešťastný vlastný gól. Ale aj po tom zápase sme mali stále 10-bodový náskok, no mohol byť 13-bodový, čo sa ukázalo v neskoršom priebehu ako zásadné."

Práve neskôr prišla negatívna séria, ktorá sa natiahla a zlomila nám väz v boji o Európu. Pamätáte si takúto "čiernu sériu"?

„Škrt cez rozpočet nám urobil zrejme, keď to spätne analyzujeme, práve mesiac apríl. Boli sme v semifinále slovenského pohára, v lige sme mali pomerne dosť zápasov, navyše jedným z dôležitých cieľov bola aj záchrana „B"-tímu v druhej lige. Termíny zápasov nám častokrát kolidovali. Po eufórii z postupu do finále Slovnaft Cupu sme potrebovali osviežiť, „refrešnúť" tím doma so Sereďou. Ten zápas sa prekrýval aj so zápasom rezervy v Lipanoch, kam išli pomôcť aj niektorí hráči. Béčku to vyšlo, vyhralo v Lipanoch a aj v Komárne. Týmito dvomi zápasmi sme položili základ záchrany našej rezervy v súťaži. Ale nám sa zároveň skomplikovala situácia vo Fortuna lige aj spomínanou prehrou so Sereďou, ako aj ďalšou sériou neúspešných výsledkov, v ktorej sme šesťkrát v rade prehrali. Historicky si takúto bilanciu nepamätám. Niečo podobné sa nám stalo v roku 1996, keď sme po postupe do I. ligy prehrali päťkrát za sebou na začiatku ročníka.

Aj hlavný tréner spomínal boj na troch frontoch, s tým sme asi nerátali?

Áno a do toho sa nám priplietlo niekoľko vážnejších zranení. Tým pádom sa vytratila väčšia konkurencia v tíme, variantov pri skladbe tímu veľa nezostalo. Apríl sa preto ukázal ako veľmi náročný hlavne z hľadiska personálneho obsadenia všetkých tímov vo všetkých súťažiach. Výsledkom toho bolo šesť prehier v rade, naopak Ružomberok v tom období zaznamenal fantastickú sériu výhier a z náskoku 10 bodov sme v konečnej fáze strácali na neho my 5 bodov. Je to enormné množstvo. Veľmi sme chceli, aby sa priamy boj o poslednú európsku priečku odohral na našom štadióne v poslednom kole. Okolnosti však tomu už neboli naklonené. Prvá polovica sezóny nám preto vyšla určite nad očakávania, ale v nadstavbe to však bolo sklamanie."

Nebol teda príčinou aj úzky káder?

„Súviselo to s tým, že sme chceli pred sezónou dobudovať mužstvo a dať výraznejší priestor mladým hráčom z akadémie, preto prišla do tímu skupina hráčov, ktorí vyhrali v U19 ligu aj Česko-slovenský pohár. Rozhodli sme sa dať im väčší priestor, šancu, no zároveň sme nemali príliš veľké očakávania, že mužstvo bude hrať tak dobre, progresívne, že sa dostane až do semifinále, finále slovenského pohára a bude atakovať pohárové priečky aj v lige. Do toho sme začali mať problémy aj so záchranou „B"-tímu. Ďalším a naozaj objektívnym dôvodom boli aj početné zranenia viacerých hráčov. Keby boli k dispozícii, také starosti nemáme. Káder mal pred sezónou určité parametre, no keďže z neho vypadli niektorí hráči, bolo to zložitejšie vyskladať aj na základe skutočností, ktoré som uviedol."

Pozitívami sezóny sú určite spomenutí odchovanci, ktorých vyskočilo v lige hneď niekoľko.

„Všetci mladí, ktorí dostali šancu, sa jej pomerne slušne zhostili. Podávali zaujímavé výkony, Robo Boženík bol najviditeľnejší, aj kvôli tomu, že je zakončovateľ, útočník a strieľal veľa gólov. V prvej sezóne ich dal trinásť a zasiahol pritom ako jediný do všetkých stretnutí. Ukázalo nám to, že mladíci sú konkurencieschopní, majú dobré vyhliadky do budúcna i predpoklady rozvíjať svoj potenciál. Stále sa však musia zlepšovať a zdokonaľovať, čo poukázali priamo niektoré zápasy, hlavne v priebehu jarnej časti. Aj pre nich bola séria prehier náročná, tiež si niekedy potrebovali oddýchnuť, pozrieť si zápas z lavičky náhradníkov, no okolnosti nás donútili rozmýšľať inak. Tréneri to v tomto období nemali vôbec jednoduché. Napriek tomu sa mladí hráči veľmi dobre adaptovali v lige, odohrali veľa ťažkých zápasov. Získali cenné skúsenosti, no stretnutia v skupine o titul im aj ukázali, kde potrebujú ešte pridať, zlepšiť sa, ale veď to je úplne prirodzené v ich veku. Nebolo to pre nich jednoduché, boli v jednom kolotoči a mali v nohách veľa zápasov. Ukázali však významný progres."

Zároveň to prináša príjemné starosti, nakoľko si mladí odchovanci spravili výborné meno, spomína sa najmä Robo Boženík a Braňo Sluka. Ostanú?

„Pre Roba to bola extrémne náročná sezóna. Vstúpil do ligy, k tomu musel skĺbiť školské povinnosti, v lete sa dostal trochu neočakávane do základnej zostavy a strelecky sa mu darilo. Z futbalového, ale aj mentálneho hľadiska bola pre neho táto sezóna veľmi vyčerpávajúca. Nastal okolo neho veľký „boom", nakoniec dostal ešte cenu aj pre Objav sezóny vo Fortuna lige a zároveň aj pozvánku do reprezentačného „A"-tímu Slovenska. To je neskutočná sezóna. Zároveň to musí ešte celé vstrebať, stráviť, dobre si oddýchnuť, pretože to naozaj nemal jednoduché. Všetci okolo neho si to uvedomujeme. Budúcu sezónu by mal opakovane dokazovať, potvrdzovať svoju výkonnosť a nato sa musí dobre pripraviť. Vystrelil ako raketa, no zároveň sme presvedčení o tom, že ďalšie pôsobenie v našej najvyššej súťaži by ho ďaleko lepšie pripravilo na prípadný posun do zahraničia. Dnes o tom hovoríme takto, no môže prísť pre neho exkluzívna ponuka a budeme to musieť prehodnotiť a vydiskutovať si to s ním. Momentálne však máme takýto pohľad."

„Aj Braňo mal výbornú sezónu, je úžasný v krídelných priestoroch z hľadiska nábehov, ochoty šprintovať, podpory ofenzívy, dokáže zo seba vyžmýkať maximum. Sezóna však ukázala aj nedostatky, hlavne v súbojoch s kvalitatívne silnejšími súpermi, na ktorých potrebuje zapracovať, ak chce byť ešte komplexnejší hráč a mať potenciál časom sa posunúť aj do zahraničných súťaží."

Bude sa v sezóne 2019/2020 očakávať od partie s ročníkom narodenia 1999 a viac?

„Je to prirodzené, niečo naznačili, odohrali prvé zápasy, nazbierali skúsenosti na ligovej i reprezentačnej úrovni. Očakávania, nielen naše, ale aj verejnosti, budú väčšie, ale to je celkom prirodzené. Musia na to byť pripravení, pretože život a ani hráčska kariéra nejde vždy len podľa ideálnych predstáv a určite prídu aj horšie obdobia a na tie sa musia dobre pripraviť. Vyskúšali si ligu a ja verím, že to zúročia už v ďalšej sezóne. Očakávania budú vždy väčšie a väčšie. V nedávno skončenej sezóne od nás tie očakávania neboli, ale je logické, že teraz budú prirodzene vyššie."

s niektorými nepredĺžime, iných si chceme udržať

Poďme k samotnému kádru, ktorý sa pravdepodobne nevyhne zmenám. Hosťovanie končí Jarovi Mihalíkovi. Ako to s ním vyzerá?

„Jaro bol u nás na jedenapolročnom hosťovaní s opciou. Jeho opcia je pre nás ekonomicky dosť výrazná, skúšali sme sa dohodnúť s Cracoviou na inej alternatíve, hľadali sme riešenie, no nemajú záujem to riešiť touto formou. Čakajú nás ešte rozhovory s Jarom, aby sme si objasnili situáciu, ktorá nastala. Momentálne platí stav, že Jaro sa s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do materského klubu Cracovia Krakov."

Ďalším hráčom, ktorému končí hosťovanie je rovnako krídelník Michal Tomič.

„Michal je mladý, talentovaný hráč, ktorý nemal pred príchodom k nám skúsenosť s dospelým futbalom, keďže predtým pôsobil v mládežníckej Primavere v Taliansku. Chceli sme sa v našich podmienkach presvedčiť, ako bude napredovať a zlepšovať sa. Typologicky nemáme v krídelných priestoroch podobného hráča, v sezóne mal lepšie i horšie zápasy, no v jeho veku je to tiež prirodzené. Hľadáme riešenie, ako by sme mohli predĺžiť spoluprácu aj na ďalšie obdobie. Do toho má čo povedať aj Sampdoria. Z našej strany však záujem je.

Iným prípadom je Jakub Holúbek, ktorému po sezóne skončí zmluva s MŠK.

„S Kubom sme rokovali o novej zmluve, no vycítili sme z neho ambíciu posunúť sa niekam inam, chce si vyskúšať zahraničné angažmán, zmeniť prostredie. V konečnej fáze sme sa rozhodli, že nepôjdeme do predĺženia zmluvy, aj vzhľadom na to, že nepatril k nosným hráčom „A"-tímu, nehrával pravidelne. Jeho výkonnosť nebola stabilná a časom sa ocitol až na lavičke náhradníkov. Na základe tohto sme to vyhodnotili tak, že s ním nepredĺžime kontrakt na ďalšie obdobie."

Stálice stredovej formácie Michal Škvarka a Miro Káčer patrili nielen k oporám žltozelených, ale aj k ozdobám celej ligy.

„Mišo bol dlhodobo zranený, dlhšie obdobie chýbal mužstvu na ihrisku. Po takej dlhej pauze je pochopiteľné, že jeho forma po zranení nebola v úvode ideálna, ale jeho prítomnosť na ihrisku mužstvu veľmi pomohla. V závere ročníka ho už bolo cítiť v našej hre výrazne, najmä v zakončení, vo finálnych prihrávkach, v realizácii štandardných situácii. Škvaro bol už v zime kúsok od prestupu do zahraničia, ale potom prišlo už spomínané zranenie. Máme však pre Miša prísľub, že akonáhle bude mať ponuku, ktorá bude pre neho zaujímavá, budeme hľadať cestu a spôsob, ako ho uvoľniť. Za to, čo odviedol pre tento klub, často aj v ťažších situáciách, si to jednoznačne zaslúži. Aj touto formou by sme mu chceli za jeho dlhoročné služby poďakovať a dopriať mu zahraničný angažmán. Aktuálne však na stole nemáme nič konkrétne, s agentom však majú niečo rozpracované."

„Miro Káčer má za sebou vynikajúcu sezónu. Aj z nestranného pohľadu treba povedať, že patril k najlepším hráčom celej ligy. Miro dozrel a popri svojich silných stránkach, ako je nasadenie, emócia, nepoddajnosť, sa upokojil aj v medzihre, v zakončení, v presnosti prihrávok a tým sa jeho výkonnosť veľmi zlepšila. Patril k špičke ligy, škoda, že sa vo finále slovenského pohára zranil a v kľúčových zápasoch nám veľmi chýbal. Aktuálne ešte nosí ortézu na nohe, no rátame s tým, že sa zapojí s tímom do letnej prípravy, resp. naskočí tesne po jej štarte. Som presvedčený, že Miro je drič, makač a v lete opäť ukáže svoju kvalitu. V prípade „Kačku" nemáme aktuálne žiadnu ponuku na jeho transfer, ale samozrejme, že sa to môže v priebehu leta zmeniť."

V stredovej formácii sa dostal trochu do úzadia Ivan Diaz, ktorý zvykol nastupovať na, pre neho nezvyčajnej pozícii krídelníka. Asi to bol pre neho náročný ročník?

„Ivan to nemal jednoduché. Prišiel Enis Fazlagić, ktorý sa nám na jeho pozícii defenzívneho záložníka veľmi pozdával a dobre sa tam etabloval. Ivan tak hral z krídla, kde otváral veľmi dobre pozíciu Braňovi Slukovi, čo bolo pre súperov ťažko čitateľné. Potom ale prišlo zranenie Enisa a Ivan sa vrátil na svoju pôvodnú pozíciu. Odohral na jar aj stretnutia na iných pozíciách, rotoval v stredovej formácii, pretože je to kvalitný hráč a tréneri hľadali riešenie, aby bol v zostave. Ale zároveň musím povedať, že naše očakávania na jeho výkonnosť boli podstatne vyššie."

Najskúsenejším hráčom v kabíne je Viktor Pečovský, ktorému končí zmluva až v zime. Čo ďalej s touto dušou kabíny, ktorá stále dokáže stíhať aj mladíkom?

„Viktor sa už rozprával s trénerom Kentošom, dohodli sa na určitom postupe. Chce dodržať platnú zmluvu do konca kalendárneho roka. Počítame s ním aj do budúcna smerom k trénerstvu, chceme mu dať priestor. Je to skúsený hráč a radi by sme jeho bohaté poznatky i ľudský prístup využili. Viktor by, aspoň podľa posledných slov, rád ukončil hráčsku kariéru v Žiline. Určite by sme si ho chceli udržať v klube aj po kontrakte. Je to otvorené, budeme sa o tom s ním ešte baviť v priebehu novej sezóny."

Veľa fanúšikov sa pýtalo na arménskeho stredopoliara Vahana Bichakhchyana, ktorý sa doslova stratil z dohľadu.

„Vahan prechádza strašne zložitým obdobím. Veľmi dlho ho limitovalo zranenie, lekári mu nevedeli identifikovať problém jeho bolestí. Chodil po rôznych vyšetreniach, no jeho stav sa nezlepšoval. Začal s tréningom, ale bolesti neustávali. Dnes vieme, že sa pripravuje doma v Arménsku, samozrejme, že s naším súhlasom a posiela nám pravidelne videá z tréningového procesu. Je tam pod dohľadom lekárov a fyzioterapeutov. Je na tom pomerne slušne, dokáže absolvovať už celú tréningovú jednotku. Po záťaži ešte cíti zdravotný problém, no zlepšuje sa to a keď Vahan príde, zapojí sa do letnej prípravy. Či to bude aj na prípravný zápas, alebo najskôr bude zvyšovať iba tréningovú záťaž, sa dozvieme až po jeho príchode do Žiliny."

Tendencie fanúšikov sú také, že neočakávajú skúsenejšie posily zvonku. Bude to platiť aj v tomto prestupovom období?

„Naša filozofia je daná. Uvidíme, aká bude situácia v lete z hľadiska prípadných odchodov. Potom by sme uvažovali o konkurencieschopných hráčoch. Máme typy hráčov, ktoré by sme si vedeli predstaviť v našom tíme. Veľké zázraky neočakávame, niektorí hráči odídu a doplníme to hráčmi z nášho zdroja, prípadne jedným, dvoma príchodmi zvonku. Ak to bude v našich ekonomických reáliách, tak to otvoríme. Každopádne na krídelnej pozícii by sme si vedeli predstaviť nejakého hráča a možno ešte hráča na zvýšenie konkurencie v defenzívnej línii."

Bude teda prestupové obdobie také pokojné ako tomu bolo v zime?

„Zimné prestupové obdobie bolo pokojné, no teraz očakávam o niečo turbulentnejšie. Ako som v predošlých odpovediach spomínal, pri niektorých hráčoch sa budeme snažiť o ich uvoľnenie. Následne sa budeme snažiť reagovať na vzniknutú situáciu."

Čo k letnej príprave, kam pôjdu šošoni na sústredenie?

„Po roku ideme na sústredenie znova do Slovinska, Kranjska Gora sa nám v minulom lete osvedčila. Či už klíma, tréningové podmienky i samotná konfrontácia so zahraničnými súpermi. Zatiaľ máme potvrdeného ako súpera majstra Severného Macedónska KF Shkëndija, odkiaľ prišiel Enis Fazlagić. Je to pravidelný účastník pohárovej Európy. Druhým potvrdeným je Lokomotiv Moskva, ktorý netreba bližšie predstavovať. Tretí súper na sústredení je v štádiu rokovania, finalizujeme možnosti."

Facebook