K zrušenému zápasu s technickým riaditeľom
K utorkovému odloženému zápasu vzniklo od fanúšikov množstvo otázok a následných dezinformácií ohľadom trávnika, jeho vyhrievania a funkčnosti. Na túto tému sme sa porozprávali s technickým riaditeľom štadióna Pavlom Müllerom.

Čo bolo hlavným dôvodom neuskutočnenia zápasu MŠK Žilina - AS Trenčín?

"V prvom rade je potrebné povedať, že zápas sa neuskutočnil kvôli silne podmočenému terénu, nie kvôli snehu. Sneh bol do začiatku stretnutia odprataný z celej plochy. Pršalo vyše 24 hodín, do toho mokrý sneh, ktorý sa topil. Plocha bola doslova premočená, futbal by sa po 20 minútach hral na blate, nebol by z toho koniec-koncov žiaden futbal. Nešlo teda ani o sneh, ani o to, že by bola plocha zamrznutá. Môj názor bol totožný so stanoviskom hlavného rozhodcu, a to nehrať."

Odkedy bolo na hlavnej ploche zapnuté vyhrievanie?

"Kúrenie beží nepretržite od 12. februára. V ihrisku bolo v utorok 16 stupňov v hĺbke 10 centimetrov, na povrchu ihriska bola teplota 3 stupne. Vyhrievanie nie je ako rýchlovarná elektrická platnička. Keď je zohriata plocha na 3 stupne, tak sneh padá a lepí sa na trávu, nie na zem. Nalepí sa na steblá trávy, kde vzniká polcentimetrová vzduchová vrstva medzi snehom a trávou. Sneh sa podstatne pomalšie odtápa. Mohli sme to vidieť na zámkovej dlažbe hneď vedľa trávnika, kde sa sneh topil okamžite, nakoľko bola dlažba vyhriata. List trávy však nemá ani 3 stupne, list trávy je taký studený, aký je aj vzduch. Ak boli včera dva stupne, tak sneh sa lepil na trávu a vznikala vrstva snehu, aj keď bolo ihrisko vyhrievané. Vykurovanie riadi počítač, čiže dopredu je vylúčené zlyhanie ľudského faktora."

Prečo sa musel sneh z trávnika odpratávať ručne?

"Na takto premočený terén sa nemôže pustiť žiadna technika, pretože by sa z ihriska okamžite stalo bahno. Horná vrstva trávnika (približne 6 cm) bola tak nasiaknutá, že iba pri chôdzi človeka po trávniku striekala voda pod nohami. Stroje by ho totálne rozbahnili. Aj najľahšia kosačka váži 250 kilogramov, preto sa sťahoval sneh ručne."

Bral sa ohľad aj na piatkové stretnutie s Michalovcami a jeho možné ohrozenie?

"Nie. My sme sa snažili plochu pripraviť čo najlepšie na zápas s Trenčínom. Sneh sme museli aj tak odstrániť, je to povinnosťou. Mysleli sme, že pri odstránení snehu z plochy sa ihrisko bude rýchlejšie sušiť a vodu rýchlejšie absorbuje. Avšak nič už nesiakalo, voda sa držala najmä v stredovej časti a v šestnástkach. Preto momentálne robíme vertidrenáž, aby sme prepichali trávnik a uvoľnila sa premočená plocha. Trávnik bol pritom v pondelok v dobrej kondícii, hráči na ňom trénovali. No abnormálny príliv vody nestihla odviesť ani drenáž. Je to ako špongia - berie a prepúšťa, ale v istom momente, hoci špongia stále prepúšťa, ostáva v nej nadbytočné množstvo vody."

Bol by v niečom rozdiel, keby bol na hlavnej ploche umelý trávnik?

"Situácia by bola podobná, museli by sme sneh odpratať. V umelej tráve sa taktiež drží voda, ale odtok je podstatne rýchlejší, plocha by tak bola schopná hry, povrch by sa počas zápasu nerozbahnil, celý zápas by bol rovnaký a nepoškodil by sa."

Rozsiahlejší rozhovor o blížiacej sa rekonštrukcii trávnika vám prinesieme v najbližších dňoch.

Facebook