Jedenástka roka: Prvenstvo trénera Staňa, kanonier Kurminowski, obranná stena Kiwior a Cena fair-play
Hoci sa pre futbalistov MŠK Žilina ešte fortunaligový ročník 2020/2021 neskončil a už v utorok nás čaká 1. kolo playoff proti Seredi, v nedeľu sa v Bratislave uskutočnilo slávnostné vyhlásenie pravidelnej ankety Jedenástka sezóny.

Medzi ocenenými sa nestratili ani žltozelení - najlepším trénerom sa stal Pavol Staňo, korunu kráľa strelcov si "nasadil" Dawid Kurminowski a ocenený bol aj druhý "žltozelený" Poliak - Jakub Kiwior, ktorý sa dostal do jedenástky sezóny.

V jedenástke talentov mal náš klub zas najpočetnejšie zastúpenie a po dvoch rokoch putuje do Žiliny zároveň aj Cena fair-play.


impulz do ďalšej práce

Tréner Pavol Staňo skončil v ankete Slovenského futbalového zväzu Futbalista roka 2020 v kategórii "Tréner roka" na 3. mieste. Vo svojej druhej sezóne a prvej kompletnej ako hlavný tréner MŠK si pripisuje ďalší trénerský úspech, keď sa stal trénerom roka vo Fortuna lige. Rodák z Čierneho tak napodobnil triumf nášho bývalého trénera Adriana Guľu, ktorý sa tešil z tohto ocenenia v majstrovskej sezóne 2016/2017. Pavol Staňo dostal 17 z 25 hlasov, a tak jasne a zaslúžene triumfoval. 

"Určite je to krásne, je to pre mňa impulz do ďalšej práce. Tú smotánku som si možno zlízol sám, ale všetci v klube mi od začiatku pomáhali. Zároveň mám okolo seba výborný realizačný tím a hráčov, ktorí chcú počúvať a spoločne tak napredujeme. Tím ako celok fungoval celú sezónu výborne, nemali sme tu žiadne vypäté situácie, preto sa to premietlo aj do žičlivej atmosféry či dobrých výsledkov," povedal na margo ďalšieho individuálneho ocenenia 43-ročný tréner.

"Som na tím a aj toto ocenenie patrične hrdý. Práca v Žiline ma napĺňa, som tu šťastný, som doma. Pracujem sa mi tu dobre. Verím, že sezónu zavŕšime úspešným play-off a dostaneme sa do Európy. Ďakujem majiteľovi, pánovi Antošíkovi za dôveru."


bez tímu by som to nedokázal 

Koruna pre kráľa strelcov putuje po troch rokoch opäť do Žiliny. Dawid Kurminowski výborným finišom predstihol Erica Ramiréza z Dunajskej Stredy a s 19 gólmi sa stal šiestym Šošonom v histórii s titulom najlepší strelec ligy.

"Veľmi si vážim, že som sa stal najlepším strelcom ligy za MŠK Žilina. Neraz som však povedal, že futbal je tímová hra, bez tímu a bez mojich spoluhráčov by som nedokázal dosiahnuť taký počet gólov. Preto som vďačný všetkým hráčom z tímu za spoluprácu, trénerom za dôveru a všetkým zamestnancom klubu za vytvorené podmienky," povedal k oceneniu 22-ročný Poliak z Poznane, ktorý dokázal v aktuálnom ročníku skórovať proti všetkým tímom z ligy okrem Pohronia.


chcel som sa ukázať v čo najlepšom svetle

Medzi jedenástku najlepších sa ako jediný zástupca Šošonov dostal Jakub Kiwior, ktorý nastúpil doteraz do 28 ligových duelov s bilanciou 2 góly a 3 asistencie. Poľský reprezentant do 21 rokov patril k defenzívnym oporám a v aktuálnom ročníku naplno potvrdil svoj potenciál, s ktorým prišiel pod Dubeň v lete 2019.

"Som veľmi rád, že som sa dostal medzi jedenástku najlepších. Robil som počas celého ročníka všetko, aby som sa ukázal trénerom i fanúšikom v čo najlepšom svetle. Teší ma, že som bol stabilnou súčasťou zostavy a odohral väčšinu zápasov za Šošonov. Už po jeseni som figuroval v top zostave, preto som si chcel udržať výkonnosť aj na jar a dostať sa medzi najlepších. Ďakujem spoluhráčom a trénerom, ktorí mi pomohli a s ktorými to ťaháme celú sezónu. Verím, že ju zakončíme víťazne a postupom do Európskej konferenčnej ligy," povedal k oceneniu 21-ročný poľský stopér.


cena fair-play po ročnej prestávke opäť žltozelená

Únia ligových klubov aj v tejto sezóne oceňovala jeden tím Cenou fair-play. Po dvoch rokoch sa opäť dočkalo tejto pocty naše mužstvo. Ako jediní sme v lige totiž nevideli červenú kartu.

"Sme veľmi radi, že správanie našich chalanov nielen na trávniku, ale aj mimo neho, bolo ocenené ÚLK. Zo Šošonov sa snažíme vychovávať nielen špičkových futbalistov, ale aj slušných, férových ľudí. Sme o to radšej, že sme túto cenu získali po dvoch rokoch opäť. Navyše v sezóne, kedy v našom "A"- tíme nastupovali mladí hráči, prevažne odchovanci Akadémie MŠK Žilina, ktorí vždy pristupovali ku každému súperovi rovnako a férovo," hovorí marketingový manažér MŠK Juraj Vitko.


v jedenástke talentov pätica šošonov

Najpočetnejšie zastúpenie mali Šošoni v Jedenástke talentov, kde sa objavilo až päť žltozelených mien - v bráne Samuel Petráš, v obrane dvojica Jakub Kiwior a Branislav Sluka a vpredu útočné duo Dávidov - Ďuriš a Kurminowski.


kompletné výsledky ankety


INDIVIDUÁLNE OCENENIA

Najlepší hráč: Zsolt Kalmár (DAC 1904 Dunajská Streda – 19 hlasov)

Najlepší tréner: Pavol Staňo (MŠK Žilina – 17 hlasov)

Najlepší strelec: Dawid Kurminowski (MŠK Žilina – 19 gólov)

Objav sezóny: David Hrnčár (FC ViOn Z. Moravce – 13 hlasov)

Najlepší rozhodca: Peter Kráľovič (25 hlasov)

Najlepší asistent rozhodcu: Daniel Poláček (11 hlasov)

Cena fair-play: MŠK Žilina

Špeciálna cena fair-play: Peter Čögley (FC ViOn Zlaté Moravce)

Facebook