Futbalistom roka 2023 premiérovo Lobotka, ďalšie ceny v rukách bývalých Šošonov

Každoročná anketa Futbalista roka mala v utorok 19. marca na programe svoj 31. ročník. Po štyroch prvenstvách v rade pre odchovanca Akadémie MŠK Žilina Milana Škriniara ovládol rok 2023 Stanislav Lobotka. Z bývalých Šošonov boli najviac skloňované mená Dávid Hancko, Leo Sauer, Adrián Kaprálik či Dávid Ďuriš.


v prvej desiatke až štyria odchovanci akadémie MŠK

Cenu Jána Popluhára a tým pádom aj titul slovenského futbalového kráľa získal premiérovo hráč SSC Neapol Stanislav Lobotka. Dávid Hancko sa z minuloročného 4. miesta posunul na striebornú pozíciu. Prvú trojku doplnil predošlý, štvornásobný víťaz Milan Škriniar. Škrinka tak spolu s Vladimírom Labantom a Markom Mintálom ostávajú trojicou hráčov, ktorí vyrastali pod Dubňom a tešili sa z výhry v ankete Futbalista roka. V desiatke najlepších sme mali ešte dvojnásobné zastúpenie odchovancov žilinského futbalu. Martin Dúbravka sa umiestnil po roku znova na 6. priečke, Denis Vavro obsadil 7. miesto.


cena fanúšika pre Hanca

Vzostup vo výkonoch nášho odchovanca Dávida Hancka si nevšimla iba odborná verejnosť. Hanco svojimi výkonmi zaujal aj najviac fanúšikov, ktorí za neho hlasovali v Cene fanúšika. Rodák z Kamenca pod Vtáčnikom vyhral túto cenu premiérovo.


ďalší bývalý Šošon víťazom Ceny Petra Dubovského

Vo finálovej pätici kategórie Futbalista roka do 21 rokov mal zastúpenie aj náš klub, a to hneď dvojnásobné. Okrem kmeňového hráča Adriána Kaprálika, ktorý je na hosťovaní v Poľsku, aj Leo Sauer. No a práve mladší brat Mária Sauera - Leo sa celkom prekvapivo, no určite zaslúžene tešil z Ceny Petra Dubovského. Kapo, ktorý minulý rok skončil druhý, tentoraz obsadil bronzovú priečku.

Leo Sauer sa tak pridal ku štvorici bývalých Šošonov (Milan Škriniar, Denis Vavro, Dávid Hancko, Róbert Boženík), ktorí si v minulosti prebrali toto ocenenie. V súčasnosti útočník Feyenoordu Rotterdam ako prvý v histórii triumfoval v kategórii najlepšieho hráča do 17, 19 a teraz už aj 21 rokov! Leo sa na pódiu vyjadril aj o svojom staršom bratovi a našom stredopoliarovi Máriovi, pričom dúfa, že ak bude pokračovať v podobných výkonoch, tak ho tiež čaká svetlá budúcnosť. Práve Mário skončil na 10. mieste, ešte pred ním sa umiestnili dvaja súčasní Šošoni - Ľubo Belko na 7. a Timo Jambor na 9. mieste.


V prvej desiatke ligy traja Šošoni

Oceňovalo sa aj v rámci Niké ligy, kde sme mali v elitnej desiatke hráčov až trojnásobné zastúpenie. Dávid Ďuriš skončil na 6. mieste, hneď za ním na 7. priečke Ľubo Belko a o miesto nižšie aj Adrián Kaprálik. V druhej desiatke sa ešte umiestnil Timotej Jambor a Samuel Gidi.


tréner roka

Cenu Jozefa Vengloša pre najlepšieho trénera roka získal už piatykrát v rade tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss starší. Pre neho je to celkovo siedmy triumf v tejto ankete, ktorá sa vyhlasuje od roku 2009. Na 5. mieste skončil tréner Šošonov Jaroslav Hynek.


Zdroj a kompletné poradie všetkých kategórií nájdete na futbalsfz.sk. Zdroj foto: TASR

Facebook