Futbalista roka 2020: Milan Škriniar obhájil prvenstvo, Pavol Staňo tretí najlepší tréner
Každoročná anketa Futbalista roka spoznala svojich víťazov. V jej 28. ročníku sa stal druhý rok po sebe slovenským futbalovým kráľom odchovanec MŠK Žilina Milan Škriniar. Šošonov teší aj 3. miesto trénera Pavla Staňa, ktorého v kategórii tréner roka predbehli iba víťaz Vladimír Weiss st. a Ján Kozák mladší.

obhajca triumfu zo Žiliny

Náš odchovanec Milan Škriniar získal druhý rok po sebe Cenu Jána Popluhára. Obranca Interu Milano je spolu s Vladimírom Labantom a Markom Mintálom ďalší hráč, ktorý vyrastal pod Dubňom a tešil sa z výhry v ankete Futbalista roka. 

"Veľmi ma teší, že sa mi podarilo obhájiť túto cenu. Nie je to len moja zásluha, ale aj mojich spoluhráčov z klubu a reprezentácie. Je to pre mňa motivácia do budúcnosti," hovorí Škrinka, ktorý po dvoch strieborných miestach a minuloročnom víťazstve získal aj svoj druhý triumf v tejto ankete.

Druhé miesto si po dvoch tretích priečkach pripísal záložník Juraj Kucka z FC Parma a prvú trojku doplnil osemnásobný víťaz ankety Futbalista roka Marek Hamšík. 

V desiatke najlepších sme mali ešte dvojnásobné zastúpenie odchovancov žilinského futbalu. Peter Pekarík obsadil 4. miesto a Martin Dúbravka sa umiestnil hneď za ním na 5. priečke.


tréner staňo na výbornom 3. mieste

Vo finálovej trojici trénerov za rok 2020 sa nachádzal kormidelník žltozelených Pavol Staňo. Ten napokon obsadil v silnej konkurencii skvelé tretie miesto. Už trojnásobným víťazom (predtým 2009, 2010) a najlepším trénerom za rok 2020 sa stal lodivod gruzínskej reprezentácie Vladimír Weiss starší. Druhú miesto obsadil minuloročný víťaz a ex-tréner Slovana Bratislava Ján Kozák mladší. 

"Samozrejme sa teším z umiestnenia v top trojke, ktoré je zásluhou všetkých ľudí v klube, hráčov a mojich kolegov. Zároveň je toto umiestnenie výzvou do budúcna pracovať na sebe a na tíme. Poďakovanie patrí aj mojej rodine, ktorá pri mne vždy stojí a je mojím najväčším fanúšikom," vyjadril vďaku kormidelník žilinských Šošonov. 


cena petra dubovského po štvorročnej dominancii mimo MŠK

Cena Petra Dubovského putuje tentokrát k nášmu konkurentovi do Bratislavy. Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov získal devätnásťročný útočník Dávid Strelec. Narušil tak štvorročnú hegemóniu MŠK Žilina, za ktorý získali ocenenia Milan Škriniar, Denis Vavro, Dávid Hancko a v minulom ročníku aj tohtoročný finalista Róbert Boženík.


Škrinka aj s cenou fanúšikov

Hlasovanie futbalovej verejnosti a fanúšikov o najlepšieho futbalistu v roku 2020 ovládol, rovnako ako hlavnú kategóriu, odchovanec MŠK Žilina, opora Interu Miláno a slovenskej reprezentácie Milan Škriniar. 


výsledky jednotlivých kategórií

Futbalista roka 2020
  1. Milan Škriniar (Inter Miláno)
  2. Juraj Kucka (AC Parma)
  3. Marek Hamšík (Talien Ifang)
  4. Peter Pekarík (Hertha Berlín)
  5. Martin Dúbravka (Newcastle United)
  6. Ondrej Duda (Hertha Berlín)
  7. Marek Rodák (FC Fulham)
  8. Martin Škrtel (Basaksehir Istanbul)
  9. Martin Valjent (RCD Mallorca)
  10. Patrik Hrošovský (KRC Genk)

...

23. Filip Balaj (FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble/MŠK Žilina)

26. Ján Bernát (MŠK Žilina)


Tréner roka 2020
  1. Vladimír Weiss (reprezentácia Gruzínska)
  2. Ján Kozák ml. (Slovan Bratislava)
  3. Pavol Staňo (MŠK Žilina)

Cena Petra Dubovského (najlepší futbalista do 21 rokov)
  1. Dávid Strelec (Slovan Bratislava)
  2. Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam) 

...

4. Samuel Petráš a Miroslav Gono (obaja MŠK Žilina)


Najlepší hráč Fortuna ligy 2020
  1. Zsolt Kalmár (DAC 1904 Dunajská Streda) 83 b.
  2. Dominik Greif (Slovan Bratislava) 55 b.
  3. David Hrnčár (ViOn Zlaté Moravce-Vráble) 11 b.

...

10. Samuel Petráš (MŠK Žilina)


Futbalistka roka 2020
  1. Mária Korenčiová (AC Miláno)
  2. Dominika Škorvánková (Montpellier/Bayern Mníchov)
  3. Patrícia Hmírová (GKS Leczna) 

Cena fanúšikov

Milan Škriniar (Inter Milan)


Sieň slávy Slovenského futbalu

Do siene slávy sa v tomto roku dostala deviatka bývalých vynikajúcich hráčov - Ladislav Kuna (In memoriam), Ladislav Pavlovič (In memoriam), Alexander Horváth, Jozef Štibrányi, Jozef Jankech, Jaroslav Pollák (In memoriam), Ľudovít Cvetler, Stanislav Jarábek, Jozef Móder a rozhodca Vojtech Christov.


Zdroj a kompletné poradie na futbalsfz.sk

Facebook