Cieľ pred súbojom v Kazachstane: Aj po prvom zápase so šancou na postup
Po utorkovom cestovnom dni už patrila streda v hlavnom meste Kazachstanu futbalu. Šošoni mali totiž na pláne oficiálny predzápasový tréning v čase štvrtkového výkopu, a tak si mohli naplno otestovať trávnik v Astana aréne.

Pred samotným tréningom sa ešte pred kazašských novinárov postavila dvojica Pavol Staňo a Samuel Petráš. My sme boli pochopiteľne pri tom, a to najzaujímavejšie prinášame v nasledujúcich riadkoch.

Štvrtkový súboj v Astana arene pod rozhodcovskou taktovkou Sergeia Ivanova z Ruska má výkop o 18:00 hod. nášho času, naživo ho prinesie druhý kanál RTVS.


opäť proti skúsenému súperovi vyrukovať s bojovnosťou, pracovitosťou

Ako prví prišli zo žltozelenej výpravy do Astana areny tréner Pavol Staňo a Samuel Petráš, ktorí predstúpili pred tamojším novinárov na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii. Šošoni postupom cez cyperský Limassol vzbudili pozornosť Kazachov. 

Kormidelník žltozelených vie, že Tobol bude ešte ťažší súper. Prvá otázka smerovala pochopiteľne na krajinu, časový posun a samotný let.

"Pri ceste nastali menšie komplikácie, pretože sme meškali s odletom z Bratislavy. Poposúval sa nám tak program, ale práve kvôli takýmto nečakaným veciam sme išli radšej o deň skôr, čo sa napokon ukázalo ako veľké plus. Tréning i štvrtkový zápas je až o 22:00 hod. miestneho času, snažíme sa však fungovať v našom čase, aby sme neboli rozhádzaní zo štvorhodinového posunu," bližšie opísal režim tréner MŠK a pokračoval hodnotením samotnej krajiny a súpera: "Kazachstan pre mňa nie je neznámou, bol som tu ešte ako hráč na európskom zápase proti Kairatu Almaty, rád som sa tu vrátil. Tobol je veľmi skúsené mužstvo, máme ho však dobre zanalyzovaného, napriek tomu očakávame veľmi ťažký zápas."

Čo hovoríte na otočku Tobolu v 2. kvalifikačnom kole? "Proti Hajduku ukázali Kazaši dve tváre - v Chorvátsku hrali pasívnejšie, zozadu, neboli tak nebezpeční. Naopak, doma hrali vysoko, agresívne. Na toto musíme byť pripravení."

Vzájomný zápas v Emirátoch v zime 2020 predostrel, že aj teraz to môže byť vyrovnaný súboj. Ako hodnotíte vtedajšie mužstvo Tobola s terajším? "Vidím tam rozdiely. Toto mužstvo je skúsenejšie, má lepší herný prejav, preto je aj nebezpečnejšie z môjho pohľadu. Spomínané skúsenosti sú aj teraz na strane súpera, to však bolo aj pred duelmi s Cyperčanmi. Vynahradili sme to ale tímovosťou a bojovnosťou. Dila Gori i Limassol boli výborné tímy a aj bez skúsených hráčov sme to zvládli. Naši hráči sú dobre nachystaní, pripravení opäť bojovať za Žilinu. Treba to "už len" ukázať a potvrdiť na ihrisku."

Špecifikom bude aj umelý povrch v Astana arene. "Už v Dubaji pred analýzou súpera sme vedeli, že hrávajú zápasy aj na umelej tráve. Ani pre nich to teda nie je nič výnimočné. Preto neriešime povrch, dobrý futbalista sa vie prispôsobiť. Umelka je každopádne rýchlejšia, preto to môže byť zaujímavý zápas."

Zostava sa bude odvíjať pochopiteľne od zdravotného stavu. "Sú tam určité otázniky, Matúš Rusnák s nami necestoval, preto budeme múdrejší až v deň zápasu."

Doteraz nám vždy vyšiel úvodný zápas, ako to zopakovať aj do tretice? "Áno, zatiaľ nám to vychádzalo. Musíme pracovať tak, aby sme boli spokojní aj po štvrtku. Hrá sa na dva zápasy, po prvom nikdy nebolo rozhodnuté. Je ale dobré, keď je štartovacia pozícia lepšia. Prišli sme tu s tým, že chceme bojovať o víťazstvo. Sme optimisti a sme dobre nastavení. Chalani chcú ukázať, že futbal vieme hrať. Srdce a správne nastavenie nám určite chýbať nebude," dodáva 43-ročný šéf žltozelenej lavičky.


tá žilina, ktorú chceme vidieť všetci

Na tlačovej konferencii po Jakubovi Paurovi a Jánovi Minárikovi tentokrát dostal priestor ďalší odchovanec s kapitánskou páskou na ruke - Samuel Petráš. Ten si myslí, že z ligy si môžeme preniesť nielen pohodu, ale aj správne rozloženie síl.

"Chalani sú rovnomerne vyťažení, čo je najdôležitejšie. Zajtra by sme teda opäť mohli byť zregenerovaní, refreshnutí. Jednoducho tá Žilina, na ktorú sme zvyknutí a ktorú chceme všetci vidieť."

Ako hodnotí súpera rodák z Rajca? "Vyzerajú skúsene, vekový priemer je o dosť vyšší než ten náš. Znova však tie skúseností vieme nahradiť našimi silnými zbraňami. Ako brankári máme informácie o hráčoch v ofenzíve aj defenzíve. Majú kvalitu na každom poste, v modernom futbale už vie skórovať každý hráč. Netreba sa preto zameriavať na jednotlivých hráčov, skôr na každú situáciu v zápase, sústrediť sa na detaily. Určite vieme, že Tobol má kvalitu, že nás môže zatlačiť do defenzívy. Potrebujeme sa koncentrovať najmä pri defenzívnych štandardných situáciách," myslí si brankárska jednotka Šošonov.

V Nur-Sultane síce má nová aréna kapacitu 30-tisíc, tribúny však ostanú vo štvrtok prázdne. "Aj v Gruzínsku i na Cypre boli diváci, fanúšikovia súpera pre nás určite neboli mínus, nepôsobili sme zakríknute. Teraz tam nebudú, na veľkom štadióne to preto môže byť opäť špecifickejšie. Škoda, že trend zvyšujúcich sa počtov divákov na tribúnach nemôže byť aj vo štvrtok v Astana arene," dodáva 22-ročný gólman, ktorý si vo štvrtok môže pripísať svoj šiesty európsky zápas.


rozhodcovia

Štvrtkový súboj s výkopom o 18:00 hod. nášho času povedie trojica rozhodcov z Ruska, ako hlavný Sergei Ivanov, na čiarach mu asistujú Roman Usachev a Valeri Danchenko.

Stretnutie môžete sledovať naživo na druhom kanáli RTVS.

Facebook