”Bola radosť pozerať sa na mužstvo, na takéto úseky hry chceme nadviazať,” hovorí Karol Belaník
Počas víkendu sa skončil skrátený ročník Fortuna ligy 2019/2020, v ktorom sa futbalisti MŠK Žilina stali vicemajstrami.

So športovým manažérom Karolom Belaníkom sme sa porozprávali o výkonoch z nadstavby, trénerskej stoličke, hosťovaniach, možných príchodoch, novom ročníku, ale aj o predkolách Európskej ligy.


spokojnosť s moderným futbalom

Zápasy nadstavby ukázali, že šošoni aj napriek odlivu hráčov dokázali konkurovať tímom z hornej šestky a v každom stretnutí boli vyrovnaným súperom. Je to pre vás pozitívne, potešujúce zistenie?

"Naše očakávania po reštarte boli najmä o adaptácii mladých hráčov na ligu, o získavaní skúseností v špičkových zápasoch proti Trnave, Slovanu či Dunajskej Strede, Samozrejme, ostatným nechcem krivdiť, všetky zápasy niečo naznačili. Hráči si teda už "pričuchli" k lige - zistili jej kvalitu, tempo, ale svoje nedostatky. V zásade to bolo fajn. Súhlasím teda s vyjadreniami trénera, že vo všetkých zápasoch sme neboli slabším tímom. Samozrejme, mohli sme vyťažiť viac výsledkovo, napríklad v Dunajskej Strede sme mali z niektorých situácií skórovať. Keby sme boli pri zakončení pokojnejší, skúsenejší, vyzretejší, mohli sme tam bodovať. Hráči však odviedli maximálny výkon v rámci svojich možností. Bola tam aktivita, nasadenie, ochota behať, moderné futbalové prvky - kolmé, kombinačné fázy hry. To sú atribúty, na ktorých chceme stavať aj do budúcnosti. K absolútnej spokojnosti nám chýba plný počet zápasov - keby sa hralo aj zvyšných päť stretnutí, mladým chalanom by tieto duely pomohli. Každopádne prevládajú pozitíva. Nakoniec sa nám podarilo udržať aj 2. miesto, čo bol náš minicieľ."

Zdá sa, že za prípravné "korona-obdobie" nachystal realizačný tím hráčov veľmi dobre, čo sa odzrkadlilo aj v zápasoch.

"Odviedol sa kus dobrej roboty, pretože mužstvo bolo pripravené po kondičnej i hernej stránke. Nebola to jednoduchá situácia - najskôr sa trénovalo iba v skupinách, neskôr až tímovo. Sami sme nevedeli, ako to vypáli a aká bude kvalita mladého tímu v porovnaní s ostatnými mužstvami. Ukázalo sa, že naša cesta je správna. Teraz treba pracovať na detailoch, nedostatkoch, skúsenostiach hráčov, kde treba zapracovať a kde máme slabiny. Pri mladom kolektíve je to prirodzené. Pre hráčov to bol fajn reštart, ktorý im mohol len pomôcť do budúcej sezóny."


aj naďalej na lavičke s Pavlom Staňom, snáď aj so všetkými hráčmi

Spomenutý moderný futbal, ktorý sa páči aj divákom, má na svedomí tréner Pavol Staňo. Bude pôsobiť na lavičke šošonov aj naďalej?

"Áno. V zime, keď prevzal tím po Jaroslavovi Kentošovi, sme sa dohodli na polroku, počas ktorého sme sa chceli vzájomne presvedčiť o svojich kvalitách. Rukopis trénera je cítiť, Paľo odviedol s realizačným tímom výbornú prácu a v rámci filozofie klubu sa im podarilo adaptovať mladých hráčov. Pre trénera to bolo o to jednoduchšie, že prišiel z projektu a viacerých chalanov poznal. V niektorých zápasoch a ich úsekoch bola radosť pozerať sa na výkon mužstva. Je dôležité do budúcnosti, aby sa nám toto podarilo vo väčších a dlhších časových úsekoch zápasov. Paľo bol pre nás jednoznačná voľba, chceme s ním spolupracovať naďalej."

Práve Pavol Staňo spomenul po poslednom zápase na tlačovej konferencii, že ak by toto mužstvo ostalo pokope, môže z toho vzniknúť naozaj silný tím. Ako to vyzerá pred prestupovým obdobím, ktoré začína v najbližších dňoch?

"Všetci, ktorí pracujeme pri žilinskom futbale, sme presvedčení, že keby sa aktuálne mužstvo podarilo udržať pokope jeden-dva roky, bolo by veľmi kvalitné, vyzreté. Zároveň musím povedať, že v našich podmienkach to asi nie je reálne. Už v prvej fáze "korona-krízy" prišli prvé fámy ohľadom prestupov našich futbalistov. Väčšina zahraničných klubov totiž vnímala likvidáciu tak, že žilinský futbal končí, že tu je úplný bankrot. Preto sa objavili šumy ohľadom záujmu o našich hráčov. Viac-menej to bolo z nevedomosti, od 1. júla sme opäť v normále. Boli to teda iba mediálne šumy. Aktuálne nevnímame konkrétny záujem, žiadna oficiálna ponuka na našich hráčov neprišla. Budeme sa snažiť udržať tím pohromade, lebo ponuka, ktorá by spĺňala naše predstavy a kritéria, môže prísť iba z top klubu. Okolité štáty, futbalové regióny a kluby v nich by podľa mňa nedokázali splniť naše požiadavky. Som presvedčený, že väčšine hráčov môže ďalší súťažný ročník iba pomôcť pri nazbieraní skúseností. Futbalový život však prináša nepredvídateľné skúsenosti, na ktoré by sme následne museli operatívne reagovať."

Počas predošlých mesiacov ukázala svoju silu a dôležitosť Akadémia MŠK, ktorá znova dodala do prvého tímu niekoľko budúcich opôr. Súhlasíte?

"Ukázalo sa, že hráčsky potenciál, kvalita a pripravenosť hráčov Akadémie MŠK je na inej úrovni než pri príchode hráčov zo zahraničia. Tam je vždy riziko, pretože nemáte o hráčoch tak detailný prehľad. Máme v akadémii veľkú výhodu, keďže sú v nej cielene a dlhodobo hráči pripravovaní na istý systém futbalu, na určitú fyzickú odolnosť. V dnešnom futbale potrebujete mať kondične, fyzicky, rýchlostne výborne pripravených hráčov, aby zvládli jeho vysokú náročnosť."


hosťovania hráčov, posily?

Ďalšou témou sú hosťovania našich kmeňových hráčov. Poďme postupne, z Plzne sa vrátil Ivan Diaz.

"Ivanovi skončilo hosťovanie vo Viktorii Plzeň. My už nepočítame s jeho službami, budeme pre neho hľadať riešenie. Momentálne sa bude pripravovať individuálne. Uvidíme, aký bude jeho vývoj."

Martin Gamboš hráva pravidelne v Trnave, ako to vyzerá s ním?

"Komunikoval som s ním tento týždeň, Trnava si zatiaľ neuplatnila opciu na jeho transfer. Akonáhle si Trnava neuplatní opciu, Martin sa vráti k nám do klubu a uvidíme, aký bude jeho ďalší proces. Čakajú ho ešte nejaké stretnutia s funkcionármi Trnavy. Pri našom kontakte so zástupcami Trnavy nám Spartak nevedel v zime naplniť zadefinovanú opciu."

Ďalšími hráčmi sú Roland Gerebenits a Peter Chríbik, ktorí na jar vypomáhali nováčikovi z Pohronia.

"Žiar nad Hronom využil opciu na Petra Chríbika, ktorý bude od novej sezóny hráčom Pohronia. Roland Gerebenits sa vrátil k 30. júnu, kedy sa mu končilo hosťovanie v Pohroní. Od tohto obdobia sa už pripravoval s naším tímom. Uvidíme, či Roland ostane u nás, alebo budeme zvažovať nejakú inú alternatívu. To si s ním ešte vydiskutujeme, aby sme sa vzájomne utvrdili, čo by bolo najlepšie pre nás i neho."

Martin Kovaľ pôsobil v Zlatých Moravciach, hoci bol naším kmeňovým hráčom. V akom vzťahu sme s týmto krídelníkom?

"Jemu u nás končila zmluva 30. júna. Predĺžili sme ju o obdobie, aby mohol dohrať sezónu. Boli sme s ním v kontakte, rozprávali sme sa o predĺžení spolupráce, ale nenašli sme zhodu v podmienkach, ktoré požadovala druhá strana. Nedohodli sme sa, bude si teda hľadať nový klub."

Ako to vyzerá s príchodom Bensona Ananga, ktorý stále nie je v Žiline?

"Je to s ním stále zložité z hľadiska leteckej dopravy. Hľadáme riešenie, sme v kontakte s ľuďmi, ktorí by nám mohli pomôcť. Veríme, že čím skôr sa nám to podarí. Je to veľká škoda, pretože časom strácajú aj spolu s Babom Hamzom. Trénujú viac-menej individuálne. Nemáme pod kontrolou, ako tam prebieha tréningový proces. Sú pripravené varianty, no všetko je ovplyvnené spoločenskou a bezpečnostnou situáciou v celom svete."

Ako prvú posilu sme už predstavili Kristiána Bariho, rysuje sa niekto ďalší?

"Uvidíme, čo bude počas tohto prestupového obdobia, pretože by sa nám ešte na niektorých pozíciach zišlo doplniť káder. Máme už vytipovaných hráčov, ktorí prídu do projektu, kde zvýšia konkurenciu. Čo sa týka "A"-tímu, uvidíme. Radi by sme káder niečím doplnili, ale nechceme to siliť za každú cenu. Stále častejšie sa nám ale ukazuje, že by to muselo byť naozaj niečo mimoriadne zaujímavé po športovej, ale aj ekonomickej stránke, pretože sa na to musíme pozerať teraz aj takto. Určite budeme na trhu obozretní. Ako som spomínal vyššie, Akadémia MŠK je pre nás nosná. Hráčov odtiaľ detailne poznáme, poznáme ich progres, charakter, reakcie, keď sa im nedarí. Každý príchod nového, cudzieho hráča je riziko. Akonáhle by sa niečo vyskytlo, vieme o tom diskutovať. Gro je pre nás dávať priestor našim mladým hráčom, o ktorých máme najviac informácií a máme s nimi najväčšie skúsenosti."


sústredenie doma, v európe čo najdlhšie

Ako bude vyzerať príprava na novú sezónu, ktorá štartuje už 8. augusta?

"Skrátenú letnú prípravu začíname už v pondelok 20. júla. Mali sme pripravené varianty so zahraničnými sústredeniami v okolitých krajinách. Z hľadiska zhoršovania situácie, cestovania a bezpečnosti sme však vyhodnotili, že najlepšie bude ostať iba doma, tu v okolí Žiliny. V rámci tejto krátkej prípravy máme dohodnutí aj prípravný zápas s Honvédom Budapešť v Maďarsku. Verím, že sa nič nestane a v pokoji za súperom vycestujeme. Môže to byť pre mladých hráčov dobrá zahraničná skúsenosť s kvalitným súperom."

Až 10. augusta sa uskutoční žreb predkôl Európskej ligy. Prvé predkolo, v ktorom začíname, má naplánovaný zápas na 27. augusta. Ako sa pozeráte na to, že sa bude hrať iba na jeden duel? (pozn. red. - o výhode domáceho prostredia rozhodne žreb).

"Je to niečo nové. Uvidíme, čo to prinesie. Všeobecne si myslím, že pre kvalitatívne slabšie, neskúsenejšie mužstvo je v jednom zápase väčšia šanca uspieť. Predsa len, v dvojzápase sa skôr prejaví kvalita, skúsenosť, rozpočet silnejších tímov. Počas 90 minút môžu prísť rôzne faktory, zhluk okolností. Ďalší faktor je šťastie pri žrebe domáceho ihriska. Uvidíme aj, aké budú kritériá Európskej futbalovej únie (UEFA) ohľadom návštevnosti. UEFA sa zaoberá aj týmto a nevieme, či to nechajú individuálne na každej krajine, alebo centrálne určia, koľko divákov môže byť na štadióne."

Aké sú ambície v Európe, kde sa predstavíme po troch rokoch?

"Celkovo to vnímam ako šancu pre našich mladých hráčov zažiť súťažný, medzinárodný klubový futbal. Znova to môže byť v tej ich mozaike ďalšia cenná skúsenosť. Myslím si, že spravia maximum pre to, aby boli úspešní. V prípade neúspechu nebudeme lámať palicu, avšak boli by sme radi, keby sme mali pri žrebe šťastie a odohrali nejaké kolá. Znova by to bol impulz pre klub, hráčov, pretože európske zápasy prinášajú inú atmosféru v kabíne, vo verejnosti, v meste. Veríme, že sa už nič mimoriadne nestane a odohrá sa to v plánovaných termínoch. Určite by sme boli radi v "Európe" čo najdlhšie."

Facebook