”B” | Realizačný tím projektu doplnil pred jarou Peter Galadík
Zimné prestupové okno nám pod Dubeň zavialo novú posilu, v tomto prípade však trénerskú. Realizačný tím "B+19" rozšíril počas zimy zakladateľ a bývalý tréner neďalekej akadémie FA United Peter Galadík. Na pozícii asistenta a videoanalytika tak nahradí dvojicu Richard Polák a Martin Praženica, ktorá sa presunula do prvého družstva.

Pán tréner, vitajte u nás a nech sa vám darí!


ponuka od mšk sa neodmieta

Nikdy netrénoval na profesionálnej úrovni a doteraz mal aj civilné zamestnanie. Popri ňom však pár kilometrov od Žiliny vytvoril od nuly futbalový projekt FA United, ktorý bol pôvodne zameraný na malých futbalistov z okolitých dedín ako Gbeľany, Nededza či Kotrčiná Lúčka. Po siedmich rokoch však sa celá akadémia rozrástla až po tím do 19 rokov, ktorého hráči momentálne bojujú o postup do 2. dorasteneckej ligy. Práve tú zanechal tréner Peter Galadík svojmu nástupcovi a rozhodol sa prijať ponuku spod Dubňa. Viac už o sebe prezradil samotný kormidelník.

Pán tréner, prečo ste sa rozhodli opustiť FA a prijať ponuku z MŠK Žilina?

"Takéto ponuky neprichádzajú každý deň. Navyše, ponuka stať sa členom realizačného tímu "B+U19" prekonala všetky moje očakávania. S vedením už dlhšie prebiehali rozhovory o mojom možnom pôsobení v Žiline, ale nie až na takej vysokej úrovni."

Vašou pozíciou bude primárne asistent a videoanalytik v projekte. Na čo sa konkrétne budete zameriavať?

"Na oboch pozíciách budem pôsobiť pri "B"- tíme aj pri 19-tke. Doteraz som to všetko robil na amatérskej úrovni a teším sa, že teraz môžem pracovať s jedným z najkvalitnejších softvérov. Videoanalýza ma veľmi baví, ale moje mentálne nastavenie je také, že chcem byť trénerom. Som rád, že som dostal šancu a môžem začať pri takýchto veciach. Verím tomu, že aj do budúcna mi práca s videom pomôže aj pri pozícii trénera."


s pokorou a krok po kroku napredovať

Pred príchodom do MŠK ste teda pôsobili v neďalekej akadémii FA United. Priblížte našim fanúšikom viac vaše pôsobenie v tomto projekte…

"Futbalovú akadémiu FA United som spoluzakladal pred 7 rokmi. Začínal som s prípravkami a ako sme rozrastali, tak sa posúval cez jednotlivé kategórie. Najviac času som strávil v tíme U15 a v tomto ročníku som viedol kategóriu do 19 rokov. Okrem toho som tam pôsobil aj na pozíciách šéftrénera a prezidenta klubu. Po jeseni sme boli s U19 na prvom mieste a verím, že to na jar dotiahnu chlapci aj bezo mňa do víťazného konca a postúpia do II. dorasteneckej ligy."

Ako vznikol kontakt so Šošonmi? Čo predchádzalo prijatiu ponuky?

"Bližší kontakt sme spolu nadviazali počas môjho pôsobenie v FA United, keď sme sa stretávali na rôznych turnajoch. Rovnako sme vďaka našej blízkej polohe často využívali možnosť zahrať si proti sebe kvalitné zápasy. V rámci spolupráce sme najmä v zimnom období využívali aj tréningové priestory MŠK. No a predovšetkým viacero hráčov za posledných rokov prešlo z FA United do MŠK Žilina. Myslím si, že ľudia zo Žiliny si všimli, že robíme niečo dobré, keď vieme taký klub zásobovať mnohými hráčmi. Postupne prichádzajú ponuky aj pre našich trénerov, medzi ktorými je podľa mňa rovnako z čoho vyberať."

S akými cieľmi či ambíciami prichádzate do klubu?

"Úprimne poviem, že mojím prvým prioritným cieľom je etablovať sa tu. V profesionálnom futbale som nikdy predtým nepôsobil, a tak k tomu pristupujem skromne, s pokorou a krok po kroku. Verím, že zapadnem do realizačného tímu a zvyknem si na zaužívané procesy. Každopádne, neustále sa chcem vzdelávať, posúvať a až čas ukáže, kde skončím."


Facebook