”B”: Náročný súper na rozbeh, béčko otvorí jar v nedeľu doma proti Petržalke
Presne dva mesiace po začiatku zimnej prípravy odštartuje žilinská rezerva jarné boje v II. lige. Zverenci trénera Petra Černáka privítajú Petržalku, ktorá je aktuálne namočená v záchranárskych prácach. Žltozelení si v nedeľu neprajú nič iné ako úspešný vstup do druhej časti sezóny.

Nedeľný zápas na Štadióne MŠK s tradičným začiatkom o 10:30 hod. bude viesť ako hlavný rozhodca Martin Dohál.


Petržalčanov čaká jar v znamení boja o záchranu. Tím z hlavného mesta sa dostal do najnižších poschodí tabuľky po nelichotivom závere jesene, v ktorom prehral posledných päť zápasov. Vedenie klubu reagovalo na nepriaznivé výsledky ešte počas jesennej časti a Jozefa Dojčana nahradil Vladimír Koník. Zmeny nastali aj v hráčskom kádri. Citeľnou stratou bude pre Petržalčanov odchod jedenásťgólového útočníka Ladislava Almásiho, ktorý prestúpil do Ružomberka. Pár dní pred začiatkom jari sa zas rozhodol skončiť asistent trénera Ján Ďurica na vlastnú žiadosť. 

Naopak, mužstvo z Bratislavy posilnili zaujímavé mená - z Karvinej prišiel na hosťovanie skúsený gólman Libor Hrdlička, do poľa pribudol František Kubík, známy aj z pôsobenia v našom klube. V príprave zaknihovali Petržalčania vyrovnanú bilanciu - 3 víťazstvá, jednu remízu a 3 prehry s taktiež vyrovnaným skóre 11:11.

Žilinské béčko odohralo doteraz proti Petržalke tri zápasy, v ktorých raz vyhralo a dvakrát prehralo pri skóre 7:4 v náš prospech.


vlastnými zbraňami sa dopracovať k dobrému štartu

Ôsmeho januára odštartovalo béčko zimnú prípravu. Presne o dva mesiace neskôr čaká zverencov Petra Černáka prvý súťažný zápas. Čo sa udialo počas predchádzajúcich dvoch mesiacov?

"Tréningový proces máme spolu s U19, ktorá už začala svoju jarnú časť súťaže. V kádri nastali obmeny – hráči ako Kurminowski, Gono, Iľko či Kaprálik išli do áčka, niektorým hráčom sme umožnili hosťovanie v iných kluboch, a tak budú dostávať príležitosť opäť mladší hráči. V rámci prípravy sme boli aj na sústredení v Tatrách, čiže všetko, čo sme počas prípravy naplánovali, sme aj splnili." Sedem duelov malo pripraviť B-tím na boje v jarnej časti. Výsledky boli síce ako na hojdačke, no černákovci ju zakončili s pozitívnou bilanciou (4-0-3, skóre 16:12). "Celkovo by som mohol vysloviť spokojnosť s výkonmi, ale doplácali sme na individuálne chyby. V zápasoch sme sa rýchlo dostávali do straty, niekedy aj o dva góly a bolo ťažké doháňať to. Z pohľadu výsledku nie je spokojnosť, ale snažili sme sa hrať dominantne, kombinačne, nátlakovo – to sme v zápasoch plnili," vyjadril sa tréner béčka. 

V kabíne žilinskej rezervy nastali pohyby smerom dnu aj von. Do kádra okrem mladíkov pribudli aj dve zaujímavé mená – Matej Moško sa vrátil po dlhšej chorobe, Viktor Pečovský sa zas presunul z A-tímu. "Mošo sa vrátil po zdravotných problémoch. Spočiatku sme ho museli opatrne zaťažovať, aby sme niečo neurýchlili. Pracuje v tréningovom procese dobre a podľa mňa je pripravený do druholigovej sezóny. Koľko šancí dostane – to bude, samozrejme, záležať na ňom. Viktor je zas pre chalanov veľkým príkladom v tréningovom procese a dokáže ich strhnúť svojím výkonom. Som rád, že môžem takého hráča viesť, pretože nám pomôže nielen na ihrisku, ale aj v kabíne." Posila pribudla aj do realizačného tímu v podobe asistenta Jaroslava Súkeníka. "Jardo odtiaľto pochádza, čiže rýchlo zapadol do realizačného tímu. Podelili sme si úlohy a pomerne rýchlo sme našli spoločnú reč. Naša spolupráca je bezproblémová a verím, že to tak bude aj naďalej," nechal sa počuť hlavný tréner. 

Cieľom bola pred sezónou najmä záchrana. Po jeseni to zatiaľ vyzerá veľmi sľubne a 5. miesto by nám mohlo dovoliť pozerať po vyšších cieľoch. Čo na to vraví lodivod rezervného tímu?  "Bol by som trochu opatrný, pretože existuje veľa prípadov, v ktorých si tímy na jeseň uhrali body, no jar je špecifická a treba byť obozretný a pripravený na to, že sa súťaž môže vyvíjať úplne inak ako naznačuje jeseň. Treba čo najskôr získať potrebný počet bodov, ktorý by nám zaručoval udržanie sa v druhej lige a potom môžeme uvažovať o ďalších cieľoch."

Najbližší cieľ je jasný - zdolať aktuálne 14. tím druholigovej tabuľky. Žilinskú družinu však nečaká nič ľahké. " Ide o dobre poskladané mužstvo s tak skúsenými, ako aj mladými hráčmi. Určite budú nepríjemní, ale máme im čo vracať, pretože jesenný zápas proti Petržalke nám nevyšiel. Chceme mať úspešný vstup do jarnej časti a urobíme všetko preto, aby sme sa po zápase tešili." Na ligu mala naše béčko naladiť Banská Bystrica, ktorú sme tesne pokorili po premenenej penalte Adama Kopasa. V akej miere bola smerodajná? "Generálka sa vydarila výsledkovo, ale nebral by som ju smerodajne, pretože sme ju hrali v kombinovanom zložení. V nedeľu vybehne na ihrisko zrejme úplne iná zostava, keďže by nám mala prísť pomoc z áčka. Verím, že zostavu vyskladáme tak, aby sme boli úspešní."

Ktoré elementy pomôžu k úspešnému vstupu do jarnej časti?  "Prístup, postoj k zápasu, nasadenie, dominantná hra - to je to, čo by nás malo zdobiť. Na druhej strane je však súper a jeho ciele, ale budeme sa spoliehať na vlastné zbrane, ktorými sa chceme dopracovať k dobrému štartu do jari," hovorí tréner Peter Černák.


Domáci zápas s výkopom naplánovaným tradične na 10:30 hod. povedie ako hlavný rozhodca Martin Dohál, na čiarach mu budú pomáhať asistenti Peter Mihalík a Roman Poracký.


priamy prenos

Facebook