Pred Ružomberkom | Chceme a nie musíme

Víťaznú sériu sme natiahli aj na pôde bratislavského Slovana, čo v praxi znamená, že európska definitíva môže prísť už tento víkend. Počas neho čaká futbalistov MŠK Žilina 9. nadstavbové kolo, v ktorom vyzveme čerstvého víťaza Slovenského pohára z Ružomberka. Krajský súboj na Liptove prináša viacero lákadiel a zároveň môže odokryť viaceré otázniky. Novinky i ciele kabíny Šošonov sme prebrali s trénerom Michalom Ščasným.

Sobotný duel s výkopom na Liptove o 17:30 hod. pred kamerami Nova Sport povedie ako hlavný arbiter Boris Marhefka.


novinky u súpera

Veľmi prekvapivé, no vcelku zaslúžené. Ružomberčanom môžeme len pogratulovať k triumfu v Slovenskom pohári, ktorý im v predstihu ešte pred koncom ligy prinesie európske leto. A dokonca o súťaž vyššie - do 1. kvalifikačného kola Európskej ligy. Už teraz tak pod Čebraťom môžu považovať sezónu za veľmi úspešnú, pričom zlomovým bodom pravdepodobne označia príchod českého trénera Ondřeja Smetana počas jesene. Ten pritom zažil premiéru na konci októbra práve proti Šošonom a úspešná nebola, keď sme triumfovali na ich pôde 2:0. Takýto výsledok by sme na ružomberskom trávniku brali po polroku znova, a to všetkými desiatimi.

Napriek ružomberskej "európskej istote" nás na Liptove čaká veľmi nepríjemný a kompaktný súper, o ktorého obetavej defenzíve sme sa presvedčili pred mesiacom práve pri premiére nového kormidelníka žltozelených.


mužstvo šliape ako celok

Tréner Michal Ščasný si vo svojom celkovo desiatom zápase proti Slovanu pripísal premiérovú výhru. S čím bol kormidelník spokojný najviac a čo, naopak, pokrivkávalo?

"Najviac potešil výsledok, pretože vyhrať na ihrisku Slovana nikdy nie je jednoduché. Veľmi dôležité víťazstvo aj z pohľadu tabuľky, kedy stále môžeme pozerať iba na seba. Boli tam lepšie i horšie veci, ktoré sme si rozobrali na videu."

Víťazný gól na Slovane strelil hráč z lavičky - nečakaný hrdina Xavier Adang. Na druhú stranu bol nenápadným hrdinom Paťo Iľko s dvomi asistenciami. Ako sa pozeráte na výkony týchto dvoch chalanov?

"Som za Xaviho veľmi rád, pretože som celkovo striedajúcim hráčom od začiatku prizvukoval, aby boli pozitívne nastavení. Práve oni môžu priniesť rozdiel a rozhodnúť zápas. Xavi má v strede poľa veľkú konkurenciu, no ukazuje kvalitu. Už v Podbrezovej ustál súboj a prihral na víťazný gól Majovi Sauerovi. Paťo je výborný futbalista i chalan. Navyše veľmi skromný, pričom v tréningu pracuje poctivo. Som rád, že sa mu darí a pomáha mužstvu. Dôležité je, že tím šliape ako celok. Nechcel by som vyzdvihovať jednotlivcov."

Byť správne sebavedomý, no neuletieť si po prekvapivej výhre. Kde je tá hranica?

"Treba si predovšetkým držať pozitívnu atmosféru. Šatňa, aj keď je možno vekovo mladá, je natoľko skúsená, že vie, o čo sa hrá. Netreba tu nejako vstupovať do chalanov a tlmiť nejakú eufóriu. Je to skôr správne sebavedomie a dobrá atmosféra. Pozitívnu vlnu si chceme vziať a preniesť aj do zápasu proti Ružomberku. Všetci vieme, o čo v sobotu hráme."

Samotných Liptákov už zažil stále nový kormidelník na lavičke pri svojej premiére. S Trnavou i Slovanom sme mohli predovšetkým prekvapiť, teraz sa to od nás trochu očakáva.
"Na Slovane len málokto čakal tri body. Aby však malo toto víťazstvo význam, treba to potvrdiť v Ružomberku. Možno nie papierovo, ale na trávniku to bude proti Liptákom oveľa ťažšie, pretože Slovan hrá predsa len otvorenejšie. S Ružomberkom sme si skúsili v domácom zápase hlboký blok súpera, kde sa dostáva naozaj ťažko. Treba si v hlave zrovnať všetky podmienky, ktoré nás tam čakajú. To bude jedna zo zásadných vecí, aby sme sa vysporiadali aj s terénom, ktorý je síce rovnaký pre oboch, no vždy náročnejší pre tím, ktorý chce tvoriť. Nemať teda žiadne výhovorky, bude to o našom nastavení." 

A práve po sobote nám môže všetkým odľahnúť.

"Máme všetko vo svojich rukách. Nechcem a ani nemusím vytvárať na hráčov veľký tlak. Sami si uvedomujú, o čo hráme. Tréningový týždeň sa niesol v správnom rytme, boli sme v móde, že "chceme" a určite nie "musíme". Chcieť je určite niečo iné ako musieť."

Práve chcenie rozhodlo na Slovane v záverečných sekundách a väčšie chcenie prakticky rozhodlo aj o triumfe Ružomberka v pohári.

"Víťazná mentalita je dôležitá. Aj keď sa nehralo v Podbrezovej dobre, zvládli sme to. Áno, z dlhodobého hľadiska nie je cieľom Žiliny ani mňa hrať zle a vyhrávať. Výkon s Trnavou už ukázal veľké chcenie od prvej minúty. So Slovanom to bolo menej odvážne, pričom sme si mohli viac veriť, no išli sme za výhrou. Na a teraz proti Ružomberku potrebujeme byť takisto nachystaní tak, že ideme zápas zvládnuť. Z mužstva to cítim. Všetci totiž chceme hrať Európu,” dodáva kormidelník Šošonov, ktorému bude chýbať pod Čebraťom zranená dvojica Tomáš Hubočan a Patrik Leitner.


sektor hostí

Vstupenky na zápas 9. nadstavbového kola MFK Ružomberok - MŠK Žilina, ktorý sa uskutoční v Ružomberku v sobotu 11. mája o 17:30 hod., sa budú predávať pred sektorom hostí priamo na štadióne v Ružomberku. Viac informácií u nášho bezpečnostného manažéra Martina Ukropa (martin.ukrop@mskzilina.sk | 0911 421 492).

Cena vstupenky: 8 €


rozhodcovia

Sobotný duel 9. nadstavbového kola, ktorý štartuje v Ružomberku o 17:30 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Boris Marhefka. Na čiarach mu asistujú Tomáš Straka a Jakub Košecký.


priamy prenos

Stretnutie proti Ružomberku budete môcť sledovať naživo na Nova Sport a na internetovej platforme VOYO.

Facebook