Prvý domáci zápas jari premenený na víťazstvo a istotu prvej šestky
Fortuna liga,
sobota 19. 2. 2022 od 15:00
Štadión MŠK Žilina
2:1(1:1)
MŠK Žilina - MFK Zemplín Michalovce
Góly: 14. Sauer, 51. Nemčík - 23. Yilmaz
ŽK: 87. Mashike, 90.+ Slebodník - 24. Marcin, 85. Toshevski
Diváci: 335
Rozhodca: Kružliak - Straka, Halíček
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 55% - 45%

Strely/na bránu: 20:11 / 5:3

Priame kopy: 10:6

Rohy: 8:4

Ofsajdy: 1:2

Fauly: 13:14

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Rusnák, Minárik, Nemčík, Owusu - Sauer (77. Myslovič), Gono, Iľko (86. Mashike) - Jánošík (77. Addo), Paur (C) (46. Slebodník), Ďuriš (90. Kopas)

MFK Zemplín Michalovce
Kožuchar – Kotula, Ranko (C), Mendez, Artabe – Marcin (63. Perez), Oshima, Begala (72. Magda), Popovits (72. Toshevski) – Kanu (81. Ntotis), Yilmaz (81. Gembický)
Zápasové menu
Po nevydarenom jarnom vstupe v Ružomberku sa futbalisti MŠK Žilina v domácej premiére roka 2022 proti Michalovciam revanšovali a víťazstvom potvrdili svoju účasť v hornej šestke. To sa ale nerodilo ľahko, rýchle vedenie nám dlho nevydržalo, víťazný gól Šošonov prišiel až po zmene strán. Oba naše presné zásahy pritom strelili premiéroví ligoví strelci, ktorými sme tak oplatili súperovi tesnú prehru z 10. kola.

ZOSTRIH ZÁPASU


Pred súbojom, ktorý bol pre nás nesmierne dôležitým a ktorý nás definitívne mohol posunúť do hornej šestky, počítal tréner Peter Černák už aj s uzdraveným Lukášom Jánošíkom či Elvisom Mashikem. Vypadol však Benson Anang, naďalej chýbal aj Adrián Kaprálik. Poďme však už k samotnému zápasu, ktorý na našu radosť priniesol viac gólov do siete hostí. 

Po opatrnejšom úvode prišla prvá šanca duelu v 9. minúte, spätná prihrávka si našla Mária Sauera, jeho prízemný pokus mieril tesne vedľa michalovskej brány. Vynahradil si to ale o päť minút neskôr, kapitán Jakub Paur posunul hlavou loptu do strany na Miroslava Gona, ktorý to znova do druhej vlny nabil nášmu úspešnému strelcovi z UEFA Youth League a po mládežníckej Lige majstrov si otvoril účet aj v lige - 1:0. Z vedenia sme sa, rovnako ako v Ružomberku, dlho netešili, na nenápadný center Mendeza vyskočil Yilmaz a jeho hlavička prelobovala Belka v našej bráne. Gól nás na chvíľu omráčil, do vedenia nás nedostal v 37. minúte po priamom kope Dávid Ďuriš hlavičkou, ktorá smerovala iba do náruče Kožuchara. Tlak za druhým žltozeleným gólom sa smerom k prestávke postupne zvyšoval. Nepochodil však kľučkami Patrik Iľko, Ďuriš v 44. minúte po rýchlej akcii Paura zas napol iba bočnú sieť. 

Po prestávke sme vybehli na trávnik už bez kapitána Paura, ktorého nahradil Tibor Slebodník, čím sa preskupili naše rady. Po piatich minútach druhého dejstva sme tŕpli pri zakončení Marcina, ktorý hlavičkou zakončoval tesne vedľa. Tešili sme sa my, Sauer tentoraz v úlohe centrujúceho poslal loptu do päťky, vo vzduchu sme síce neuspeli, ale lopta sa odrazila k úplne voľnému Tomášovi Nemčíkovi, ktorý sa rovnako premiérovo zapísal do listiny ligových strelcov a ľavačkou nás poslal do opätovného vedenia - 2:1. Nasledovali chvíle Ďuriša z ľavej strany, ktorý si pripísal dve zakončenia - prvým vyprášil rukavice Kožuchara, druhým iba ochrannú sieť nad bránou. Potrebovali sme pridať aj poisťujúci tretí gól, Rusnák sa do zakončenia nepretlačil, razantnému pokusu Jánošíka vystavila stopku tyčka po teči Ranka. Svojou strelou nás nepotešil ani striedajúci Tibor Slebodník, ktorý spred šestnástky namieril vysoko nad. Museli sme tak naďalej tŕpnuť, v závere sa dočkal premiéry v žltozelenom Elvis Mashike, ktorý sa zapísal do histórie zápasu iba žltou kartou. V 89. minúte sme si zhlboka vydýchli, Gemzický po odraze lopty vystrelil, Belko reflexívne nohou vyrazil loptu mimo. Posledné sekundy sme prežili pred vlastnou šestnástkou, pričom záverečným hvizdom hlavného rozhodcu nám padol kameň zo srdca. 

Predposledné kolo základnej časti sme dôležitou výhrou premenili na istotu účasti v prvej šestke. Základnú časť ukončíme budúci týždeň v sobotu o 17:00 hod. na trávniku Dunajskej Stredy. 


HLASY PO ZÁPASE
Peter Černák, tréner MŠK Žilina
"Spolu s chalanmi sme pred stretnutím cítili veľkú zodpovednosť za to, čo sme si dali ako cieľ a chceli sme to splniť. Naozaj sa nám po záverečnom hvizde uľavilo. Dúfam, že sa nám teraz uvoľnia aj nohy a ukážeme potenciál, ktorý v nás je. Bola to ťažká situácia, niektorí chalani ju zažili po prvýkrát a zodpovednosť nám občas zväzovala nohy. Všetci však chceli a robili to, čo sme si povedali, aby sme to dotiahli do víťazného konca. Podarilo sa nám to, i keď to vôbec nebolo jednoduché. Vstup do duelu sa nám vydaril, ujali sme sa vedenia, no súper nás schladil zbytočným, lacným inkasovaným gólom. V druhom dejstve sme chceli niektoré veci zmeniť a našťastie sa nám podarilo streliť aj druhý gól po štandardnej situácii. Verím tomu, že táto výhra nám pomôže aj v ďalších dueloch. Som rád, že chalani, ktorí strelili premiérové góly, boli odmenení za svoje úsilie. Gratulujem im a verím, že postupne pridajú aj ďalšie. Všetci dúfame, že tlak z nás už spadol, keďže po prvom jarnom dueli to nebola jednoduchá situácia. Teší ma, že sme to zvládli aj po psychickej stránke a máme istotu prvej šestky."
Miroslav Nemec, tréner ZemplínMichalovce
"Zápas sa mi hodnotí ťažko, keďže sme prehrali. Videli sme celkom dobrý zápas. V prvom polčase sme dostali lacný gól, ale vyrovnali sme. Zápasový plán nám v prvom polčase vyšiel, v druhom sme opäť inkasovali lacnejší gól. Robili sme, čo sme mohli, prestriedali sme, prišli noví hráči, ale v tejto sezóne nestrieľame góly."
Ján Minárik, obranca MŠK Žilina

"Do zápasu sme išli s tým, že vieme, o čo bojujeme. Do prvej šestky sme sa chceli dostať, záležalo nám na tom a na ihrisku sme odovzdali všetko, aby sme dnes zvíťazili. Aj keď sme inkasovali, stále sme sa snažili hrať to isté, svoju hru. Cez polčas sme si povedali, že do toho dáme všetko a ten gól tam určite nejako strelíme. Nikto nič nevypustil, všetko sme urobili na sto percent a podarilo sa. V závere nás Michalovce trochu pritlačili, lebo aj oni potrebovali nutne body na postup. Všetci hráči sa natlačili do šestnástky, brankár kopal štandardky, ale to sa dalo očakávať. To, že sme sa dostali do prvej šestky, nám snáď prinesie aj viac pokoja. Keby sme museli hrať v spodnej polovici, tak by šlo o veľa takmer v každom zápase. Takisto ťažké a dôležité to síce bude aj v skupine o titul, no narazíme na kvalitných súperov, ktorí nám dajú viac po futbalovej stránke a popravde sa nám proti takým hrá lepšie."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
sobota 19. 2. 2022 od 15:00
Štadión MŠK Žilina
2:1(1:1)
MŠK Žilina - MFK Zemplín Michalovce
Góly: 14. Sauer, 51. Nemčík - 23. Yilmaz
ŽK: 87. Mashike, 90.+ Slebodník - 24. Marcin, 85. Toshevski
Diváci: 335
Rozhodca: Kružliak - Straka, Halíček
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 55% - 45%

Strely/na bránu: 20:11 / 5:3

Priame kopy: 10:6

Rohy: 8:4

Ofsajdy: 1:2

Fauly: 13:14

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Rusnák, Minárik, Nemčík, Owusu - Sauer (77. Myslovič), Gono, Iľko (86. Mashike) - Jánošík (77. Addo), Paur (C) (46. Slebodník), Ďuriš (90. Kopas)

MFK Zemplín Michalovce
Kožuchar – Kotula, Ranko (C), Mendez, Artabe – Marcin (63. Perez), Oshima, Begala (72. Magda), Popovits (72. Toshevski) – Kanu (81. Ntotis), Yilmaz (81. Gembický)
SÚVISIACE ČLÁNKY
20.02.2022"Zavrel som oči...," opisuje svoj premiérový a náš víťazný gól Tomáš Nemčík
18.02.2022V sobotu proti Michalovciam podriadiť všetko úspešnému výsledku

Facebook