Zimnú prípravu odštartoval aj rezervný tím
Deň po tom, ako vybehli na ihrisko prvýkrát hráči "A"- tímu, čakal ten istý scenár aj žilinské béčko. Celok trénera Petra Černáka absolvoval prvú tréningovú jednotku v novom kalendárnom roku mierne oklieštený, no zároveň doplnený ďalšími talentovanými mládežníkmi z Akadémie MŠK.

Kormidelník Peter Černák privítal na stredajšom zraze 22 hráčov a zatiaľ neúplný realizačný tím. Ten sa potrebuje doplniť hlavne na pozícii asistenta, keďže dovtedajší asistent Pavol Staňo už vedie "A"-tím. Žilinská rezerva sa tak pustila do takmer dvojmesačnej prípravy, ktorú v rámci ladenia formy spestrí sedem prípravných zápasov.


ďalej pokračovať a napredovať

Rezerva šošonov počas jesene zabudovala do kádra znova ďalších mladíkov, ktorí sa podieľajú na slušnom umiestnení šošonov po jesennej časti. S piatym miestom vládne spokojnosť, no zároveň táto priečka zaväzuje k ešte tvrdšej práci, čo dokumentujú aj slová trénera "B"-tímu Petra Černáka.

"Zimná príprava bude trvať presne dva mesiace, kým naštartujeme jarnú časť II. ligy. Po voľne sme sa už tešili naspäť medzi chlapcov, prvý tréning sme si aj napriek mrazu užili a už myslíme na to, čo potrebujeme zlepšiť, kam sa môžeme posunúť, ako môžu mladíci ešte rýchlejšie napredovať," hovorí k štartu kormidelník B-tímu. Plán prípravy ukazuje, že šošoni majú pred sebou okrem tréningových jednotiek aj sedem prípravných zápasov. V nich tak môžu premiérovo okúsiť seniorský futbal ďalšie talenty Akadémie MŠK. "To je naša filozofia. Už počas jesene dostali niektorí príležitosť v ostrých ligových súbojoch a na jar v tomto chceme pokračovať. Viacerí chalani od nás sa zapojili do tréningového procesu prvého mužstva, za čo sme radi, pretože to je naším cieľom. Pohyb v našom kádri je prirodzený."

Čo bude hlavným cieľom zimnej prípravy? "Nejdeme nič meniť, znova sa budeme držať našich princípov, a to rozvíjanie chalanov a ich čo najlepší prechod do seniorského futbalu. Zapracujeme určite na detailoch, aby sme udržali výkonnosť z jesene a verím, že k tomu pridružíme aj samotné dobré výsledky v lige."

Zmeny, resp. posuny v kádri rezervy sú očakávané, jedna však zaujala o niečo viac. Posilou pre "B"-tím je určite osoba Viktora Pečovského, ktorý bude počas jarnej časti súčasťou rezervy ako hráč, kde bude nápomocný mladým hráčom ako spoluhráč a zároveň už bude zastávať pozíciu asistenta trénera v mládežníckych tímoch Akadémie MŠK Žilina. 

"Viktor bol dlhé roky osobnosťou v prvom tíme, takže o jeho dôležitosti pre naše mladé mužstvo nemusíme dlhšie rozprávať. Sme radi za jeho prínos na tréningoch." Šošoni umožnia niektorým futbalistom posun do iných tímov. "Viacerí hráči, ktorí pôsobia v B-tíme už dlhšie, pôjdu na skúšky do ostatných slovenských tímov. Chceme im umožniť, aby čo najviac hrávali. Dlhodobo zranení hráči, ktorí nám počas jesene chýbali, sú už zdravotne v poriadku, čo je plusom. Sme radi za ich návrat," objasňuje situáciu ohľadom hráčskeho kádra hlavný tréner rezervy.

Rezerva okrem tréningových jednotiek v domácich podmienkach čaká aj krátke sústredenie v Tatrách, počas druhého marcového víkendu štartujú jarnú časť II. ligy, kde čaká  šošonov zvyšných 13 duelov.


nová etapa

Viktor Pečovský je legendou a rekordérom v počte štartov v slovenskej najvyššej súťaži. Jeho počet zápasov je aktuálne na rekordnom čísle 417 zápasov. Hoci ešte definitívne nezavesil kopačky na klinec, k úloham na trávniku mu pribudnú aj tie "učiteľské".

"Začína pre mňa nová etapa. Je to nová príležitosť, odovzdať skúsenosti a zdokonaľovať sa v trénerskom remesle bude pre mňa veľkou výzvou. Zároveň som rád, že mi vedenie vyšlo v ústrety a budem ešte stále môcť trénovať a hrávať za "B"-tím," hovorí Peči, ktorý tak bude hráčom i trénerom pre mladých šošonov. "Mám za sebou už prvé trénerské semináre, ktoré som absolvoval ešte v starom roku. Teória je jedna časť, no dôležitejšie ma čaká na samotných tréningoch. Uvedomoval som si, že každým rokom sa moja aktívna futbalová kariéra blíži ku koncu. Takto môžem postupne prejsť z ihriska na lavičku, čo mi vyhovuje. V MŠK pôsobia ako tréneri viacerí úspešní, bývalí hráči, preto verím, že mi v začiatkoch pomôžu."

Budú sa dať skĺbiť hráčske i trénerské povinnosti? "Vždy som sa snažil ísť príkladom na trávniku. Verím, že tie bohaté skúsenosti skĺbim aj v tomto smere a spokojný budem ja, klub i samotní mladí hráči."


plán prípravných zápasov 

  • 8.1. - štart prípravy
  • 18.1. - MŠK Žilina B - 1. FC Slovácko B (ČR) | Štadión MŠK, 10:00
  • 24.1. - 27.1. - sústredenie vo Vysokých Tatrách
    • 25.1. - FK Noves Spišská Nová Ves - MŠK Žilina B | Tatranská Lomnica, 11:30
  • 1.2. - MŠK Žilina B - FK Fotbal Třinec (ČR)
  • 8.2. - MFK Vítkovice (ČR) - MŠK Žilina B
  • 15.2. - SK Sigma Olomouc B - MŠK Žilina B
  • 23.2. - MŠK Žilina B - FK Dubnica nad Váhom
  • 29.2. - MŠK Žilina B - MFK Dukla Banská Bystrica

Časy jednotlivých zápasov upresníme.


štart jarnej časti II. ligy

  • 8.3. - MŠK Žilina B - FC Petržalka | Štadión MŠK, 10:30

Facebook