Vzniká spolupráca s Futbalovou školou Mareka Hamšíka
MŠK Žilina

Futbalový klub MŠK Žilina nadviazal spoluprácu s mládežníckou akadémiou - JUPIE Futbalová škola Mareka Hamšíka (FŠMH). Talentov je v každom regióne mnoho, preto sa snažia šošoni tých najtalentovanejších z blízkych regiónov a lokalít rozvíjať práve pod Dubňom, kde im poskytujeme ideálne podmienky na ich ďalšie napredovanie. Preto sme sa dohodli so zástupcami JUPIE, ktorí sa zameriavajú výhradne na mládežnícky futbal, na vzájomnej spolupráci a obojstrannom rozvoji.

Svoj názor na vzniknuté partnerstvo i bližší pohľad na JUPIE FŠMH, ktorá disponuje základňou 300 hráčov, nám povedal jeden z predstaviteľov klubu a otec kapitána futbalovej reprezentácie Richard Hamšík.

"Tým, že v Banskej Bystrici pôsobíme pod touto značkou tri roky, hľadali sme náväznosť na ďalšie pokračovanie, napredovanie našich šikovných hráčov. Naša futbalová škola používa v rámci SFZ postavenie Grassroots. Nemôžeme tak hrať I. ligu dorastu, najtalentovanejší chalani sú u nás do svojich pätnástich rokov. Najlepších tak potrebujeme posúvať, aby neklesli do nižšej dorasteneckej ligy. Hľadali sme partnera, ktorý by dokázal zastrešiť a zobrať pod ochranné krídla našich odchovancov," priblížil prvotnú myšlienku spojenia Richard Hamšík. "MŠK Žilina je na Slovensku obrovský pojem, jedna z najväčších futbalových značiek na Slovensku, navyše sme regionálne celkom blízko, preto sme oslovili funkcionárov Žiliny s možnou spoluprácou," dodal k voľbe žltozelených otec nášho reprezentačného kapitána.

Čo to v praxi znamená? "Má to náväznosť aj na rodiny chlapcov, ktorí do Žiliny v budúcnosti prídu. Máme aj prvý, konkrétny príklad. Náš odchovanec Vladimír Barbora v lete odštartoval vzájomnú spoluprácu. V kategórii starších žiakov u nás skončil a zapojil sa do prípravy v doraste s chlapcami pod Dubňom a je hráčom MŠK Žilina. Jeho rodičia sú ochotní podporovať jeho kariéru. Je potrebné zvážiť školu aj samotné ubytovanie. Žilina spĺňa všetky tieto podmienky a tobôž po futbalovej stránke, preto je o hráčov postarané. Nechceme u nás hráčov nasilu držať. Chceme ich vychovať a ďalej posunúť na vyšší level," detailne uviedol dôvod svojho rozhodnutia predstaviteľ JUPIE.

K spolupráci sa vyjadril aj samotný hráč SSC Neapol Marek Hamšík.

"Naša mládež sa v určitom veku musí posúvať ďalej, v rámci regiónu padla jednoznačná voľba na MŠK Žilina," netajil spokojnosť pri možnom rozvoji "svojich" hráčov práve pod Dubňom 29-ročný futbalista. "Veľmi dobre viem, že šošoni dlhodobo pracujú s mládežou koncepčne na vysokej úrovni, práve to vyhovuje našej škole," vyjadrila súhlas ikona talianskeho Neapolu, ktorá na diaľku spolurozhoduje o chode svojej školy. Akadémia vychovala hráčov ako Sylvestr či Rendla, ktorí sa presadili v seniorskom futbale. Je Markovým snom priviesť ďalšieho Slováka do mužstva Partenopei? "Škola vytvára slušné podmienky pre našich hráčov. Verím, že časom opäť niekto vyskočí, dostane sa do veľkého futbalu a dosiahne minimálne to, čo sa podarilo mne," poprial si na záver odchovanec JUPIE Podlavice, ktorý pôsobí na Apeninskom polostrove od roku 2004.

Po vzájomnej dohode bol spokojný aj športový manažér MŠK Karol Belaník.

"Sme veľmi radi, že sme nadviazali spoluprácu s JUPIE Futbalovou školou Mareka Hamšíka. Našou prioritou je mať podchytené spádové oblasti, kde je veľký predpoklad talentovaných hráčov. Následne môžu rozvíjať svoje schopnosti práve v MŠK Žilina, kde im poskytneme potrebné materiálne aj personálne zabezpečenie. Po Námestove a Hornej Nitre chceme dlhodobo spolupracovať aj s klubom JUPIE, ich trénerov zoznámime s naším tréningovým procesom, filozofiou aj princípmi. Verím, že si navzájom, obojstranne pomôžeme a prispejeme k rastu nových futbalových talentov," poznamenal k novovzniknutej spolupráci zástupca MŠK Žilina Karol Belaník.

Facebook