U19 | Zhodnotenie jesene: Starší dorast úspešný na oboch frontoch
V pokračovaní hodnotenia jesenných výkonov jednotlivých kategórií z Akadémie MŠK Žilina sme tentokrát zaostrili na našu staršiu dorasteneckú kategóriu do 19 rokov. Šošoni na tejto vekovej úrovni bojovali dokonca na dvoch frontoch, pričom súboje na oboch z nich zvládli nad očakávania.

Už s bývalým hlavným trénerom 19-tky Ivanom Belákom sme zhodnotili celú jesennú časť a účinkovanie jeho zverencov v domácej súťaži i v mládežníckej Lige majstrov. K tomu aj zopár štatistík po polovici sezóny.


úspechy aj s mladším tímom

I keď je už tréner Ivan Belák aktuálne členom realizačného tímu "Áčka" Šošonov, tak skoro celú jeseň stál na lavičke nášho staršieho dorastu, ktorý doviedol k výborným výsledkom v mládežníckej Lige majstrov, ale aj v ligovej súťaži.

"Myslím si, že celkovo s jeseňou prevláda spokojnosť. Počas ligovej jesennej časti sme boli konkurencieschopní všetkým mužstvám zo súťaže, a to i napriek tomu, že veľkú časť nášho tímu tvorili o rok mladší hráči, ktorí majú momentálne iba 18 rokov. Navyše, zatiaľ vedieme celú súťaž, čo je naozaj veľké plus." Na titul jesenného majstra stačilo Šošonom dokonca odohrať o jeden zápas menej ako druhému Slovanu.

V trinástich dueloch sme zaznamenali desať výhier. Aké boli na hre mužstva pozitíva a kde sa ešte chalani musia zlepšiť? "Snažili sme sa napĺňať filozofiu klubu a jej princípy. Či už išlo o vysoké napádanie alebo dominanciu na lopte, čo sa nám podarilo vo väčšine duelov. S týmito vecami sme boli spokojní. Naopak, treba zapracovať ešte na hre v obidvoch pokutových územiach. Museli sme si vytvoriť až príliš veľa príležitostí na jeden gól, čiže finalizácia určite nebola optimálna. Na druhej strane ihriska - v obrane - sme niekedy dostávali zase zbytočné góly po našom nedôraze v šestnástke," opísal plusy a mínusy svojich ex-zverencov kouč Belák.

Najlepší zápas sme odohrali proti inej kvalitnej akadémii na Slovensku. "Pokiaľ neberieme do úvahy zápasy v mládežníckej Lige majstrov, tak by som vybral asi posledný duel jesene v Trenčíne (výhra 4:2). Tam sme podali kvalitný individuálny i tímový výkon s výbornými bežeckými parametrami. Navyše, bolo to proti podobne kvalitnému mužstvu, ktoré chce rovnako hrať o horné priečky tabuľky." V tej máme trojbodový náskok pred Slovanom a päťbodový pred trojicou Dunajská Streda, Trenčín a Trnava.

Nesmieme zabúdať ani účinkovanie 19-tky v UEFA Youth League. "Do súťaže sme šli s maximálnou pokorou, najmä do prvého zápasu v Grécku, kde sme takmer vôbec nevedeli, čo nás čaká. Mali sme málo informácií, no o to viac sme sa poctivo pripravili sa samotný súboj. Po dobrom výsledku sme už mali jednoduchšiu situáciu doma, ktorú sme potvrdili ďalšou výhrou. Som rád, že sme potom dokázali postúpiť aj cez nepríjemný Kairat, proti ktorému som už však mužstvo neviedol. Držím palce chalanom aj na jar proti Interu," uzavrel hodnotenie jesennej časti I. ligy staršieho dorastu i mládežníckej Ligy majstrov momentálny asistent trénera "A"-tímu MŠK Ivan Belák.


štatistiky počas jesennej ligovej časti

tímové štatistiky

10 výhier - 1 remíza - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 1. miesto

Počet bodov: 31 bodov

Skóre: 28:15


individuálne štatistiky

Najviac minút: Samuel Javorček (1119 minút)

Najviac gólov: Leonardo Bortoli (6 gólov) a Dominik Šnajder (5 gólov)

Najviac asistencií: Leonardo Bortoli (5 asistencií)

Najviac čistých kont: Samuel Belaník (3 čisté kontá)


Facebook