U17 & U16 | Zhodnotenie jesene: Mladší dorast potvrdil kvalitu aj napriek problémom s karanténou
Po rezerve, staršom doraste a ženách prinášame rekapituláciu jesene z pohľadu tímov mladšieho dorastu do 17 a 16 rokov. Obom mužstvám patrí vo svojich súťažiach zhodne druhá priečka, hoci odohrali až o tri, resp. štyri zápasy menej ako najväčšia konkurencia.

Svoj pohľad na doterajší priebeh sezóny nám ponúkla aj dvojica hlavných kormidelníkov v oboch kategóriách - Slavomír Konečný a Vladimír Labant. Na záver aj zopár jesenných štatistík.


dôležitá je komplexnosť

Kategória do 17 rokov a jej hlavný tréner Slavomír Konečný majú za sebou nekompletnú jesennú časť najvyššej ligy mladšieho dorastu, v ktorej boli úspešní nielen v ligovej súťaži, ale aj v rámci reprezentácie. 

"Myslím si, že počas jesene sme podávali kvalitné výkony a až na dva zápasy sme to zvládli aj výsledkovo. Pozitívom je, že veľa chalanov z mužstva hralo za reprezentáciu do 17 rokov, ktorá sa prebojovala do Elite Round kvalifikácie (na Majstrovstvá Európy 2022 v Izraeli). Netreba však zaspať na vavrínoch a musíme neustále poctivo trénovať, aby boli chalani dobre pripravení na prechod do projektu "B+19", ktorý ich čaká už za pol roka." Žltozelení sa môžu pochváliť aj najlepšou defenzívou v súťaži, v útoku ich zase ťahá mladší z bratskej dvojice Sauerovcov - deväťgólový Leo Sauer.

Cieľom je vychovať hráčov, ktorí budú zvládať všetky činnosti na vysokej úrovni. "Už dlhšie sa zameriavame na individuálnu aj tímovú komplexnosť. V modernom futbale je potrebné, aby hráči vedeli hrať rovnako do ofenzívy, ale aj defenzívy. Myslím, že sa nám to vcelku na jeseň aj darilo. Chceme docieliť, aby chalani a spolu s tým aj celý žilinský futbal nemal slabé miesta," ozrejmil hlavné zameranie tréningov skúsený mládežnícky lodivod.

Tréner Konečný však vie oceniť aj kvalitné výkony svojho mužstva. "Za mňa by som z jesennej časti vybral dve stretnutia. Domáci duel s Dunajskou Stredou (2:0) spĺňal naozaj vysoké parametre vo všetkých oblastiach. Podobne tomu bolo aj s Trenčínom (4:1), kedy sme mali fantastický úvod s tromi gólmi v úvodnej dvadsaťminútovke. Hru nášho tímu si predstavujem tak, ako sme to ukázali v týchto dvoch súbojoch." Napriek výborným výkonom patrí Šošonom v lige druhá priečka za rivalom spod hradu Matúša Čáka, ktorý ale odohral o tri zápasy viac.

Na jar chce 17-tka naďalej napredovať. "Ciele máme ako tímové, tak aj čo sa týka vývoja hráčov. Chceme chalanov dostať na takú úroveň, aby sa presadili v projekte aj v mužskom futbale. Už počas jesene sa smerom hore posunula dvojica hráčov (Vladimír Vaľko a Denis Straka). Uvidíme, ako bude všetko prebiehať na jar, no chceli by sme byť určite čo najvyššie aj v tabuľke," povedal na záver k cieľom v druhej polovici sezóny dlhoročný tréner v Akadémii MŠK Žilina Slavomír Konečný.


štatistiky počas jesene (U17)

tímové štatistiky

8 výhier - 0 remíza - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 2. miesto (odohraté o štyri zápasy menej)

Počet bodov: 24 bodov

Skóre: 26:7


individuálne štatistiky

Najviac minút: Adam Oravec (900 minút)

Najviac gólov: Leo Sauer (9 gólov) - 2. najlepší strelec ligy

Najviac čistých kont: Jakub Badžgoň (3 čisté kontá)


dominancia, no stále priestor na zlepšenie

Podobne nekompletnú zápasovú porciu zažila na jeseň aj kategória do 16 rokov pod vedením Vladimíra Labanta. Bývalý výborný futbalista priblížil svoje pocity po desiatich ligový stretnutiach svojich zverencov.

"Podľa mňa sme zaznamenali dobré výsledky a herná stránka nášho mužstva sa každým zápasom neustále zlepšovala. Najmä proti silným a kvalitným súperom sme dokázali byť nielen dominantní, ale aj efektívni. V tíme sa už pomaly vyformovali aj hlavné osobnosti. Jeden z ťahúňov mužstva František Kóša už prerástol našu kategóriu a bol posunutý do 17-tky. Z dlhodobého hľadiska sa už v tejto vekovej kategórii nachádzajú z nášho ročníka aj Samuel Dikoš a Samuel Šarudi. Myslím si, že sa počas uplynulého polroka sme spravili veľký progres a na jar príde ešte ďalší výkonnostný posun," začal pozitívnym hodnotením jesene kormidelník, ktorý si ako hráč vyskúšal pôsobenia vo viacerých európskych ligách.

V úvode sezóny bolo treba najprv spraviť viacero zmien. "Najviac sme museli zapracovať na prechode zo žiackeho ku dorasteneckému futbalu. Zo začiatku chceli byť všetci chalani tam, kde je lopta, takže sme začali viac pracovať s priestorom. Pomaly sa zlepšujeme a dostávame k tomu futbalu, ktorý chceme hrať. Viac ešte musíme zapracovať na taktických veciach a defenzívnej činnosti." Okrem tímovej činnosti sa v mladšom doraste zameriavajú aj na vývoj každého hráča osobitne. "Hlavný dôraz kladieme na rozvoj hráčov a individualít, aby v zápasoch ešte viac ukazovali svoje líderstvo. Samozrejme, veľmi dôležitá je aj kolektívna stránka, keďže jednotlivec bez tímu nespraví nič. To sa chalanom neustále snažíme zdôrazňovať," vysvetlil mládežnícky tréner.

Kouč Vladimír Labant bol spokojný s hrou svojho tímu vo väčšine duelov, no jeden z nich bol obzvlášť vydarený. "Ťažko povedať, viacero zápasov mala dobrú úroveň. Pravdepodobne by som vybral domáci duel s Trenčínom (3:0), ktorý sme odohrali proti mužstvu s podobným ofenzívnym štýlom hry a filozofiou." Šošoni sa na jar pokúsia dostať po dohrávkach práve pred tohto súpera, od ktorého nás na druhom mieste delí šesť bodov s tromi duelmi k dobru.


štatistiky počas jesene (U16)

tímové štatistiky

8 výhier - 2 remízy - 0 prehier

Postavenie v tabuľke: 2. miesto (odohraté o štyri zápasy menej)

Počet bodov: 26 bodov

Skóre: 31:6


individuálne štatistiky

Najviac minút: Alex Dovičák (781 minút)

Najviac gólov: František Kóša (6 gólov) a Peter Šinko, Martin Klaučo, Alex Dovičák (po 4 góly)

Najviac čistých kont: Juraj Vavrík a Samuel Hostačný (po 3 čisté kontá)


Facebook