Pred zápasom FK Železiarne Podbrezová - MŠK Žilina
V jednotnom sobotnom termíne štartuje posledné 22. kolo základnej časti Fortuna ligy, po ktorom sa súťaž v nadstavbovej časti rozdelí na dve skupiny. Futbalisti MŠK Žilina, ktorí si už v predstihu zabezpečili účasť v hornej šestke, cestujú na Horehronie, kde si zmerajú sily s tamojším FK Železiarne Podbrezová.

Náš najbližší súper už má pred sobotou rovnako istotu, že bude bojovať v skupine o záchranu. Mladému tímu z Horehronia, ktorý má od zimy viacero spoločných menovateľov s našim klubom, však určite nepôjde iba o zotrvanie v súťaži. Zverenci nášho bývalého mládežníckeho trénera Vladimíra Veselého totiž budú patriť k mužstvám, ktoré si budú brúsiť zuby na prípadné siedme, barážové miesto.

Podbrezová už spomínaným angažovaním Vladimíra Veselého v zime, ku ktorému sa pridal aj ďalší ex-tréner šošonov Michal Hanek, začala prebudovávať káder a stavať najmä na mladých slovenských hráčoch. V sobotu tak budeme čeliť viacerým adeptom na reprezentačný dres Slovenska do 21 rokov. V bráne stojí Martin Vantruba, ktorý sa tešil s Trnavou z majstrovského titulu a na Horehronie prišiel hosťovať zo Slavie Praha. Rovnako zo Slovenského Ríma prestúpil obranca Matej Oravec. Z rezervy Anderlechtu Brusel prišiel do obrany mladý Poliak Jakub Kiwior, ktorý sa presadil strelecky minulý víkend proti Trenčínu a zabezpečil remízu 1:1. Zo známejších mien ulovila Podbrezová aj skúseného stredopoliara Samuela Štefánika, bývalého hráča Trenčína či Slovana, ktorý naposledy pôsobil v Poľsku.

O novej filozofii, ktorá je podobná tej žilinskej, svedčia už aj prvé jarné výsledky, kde Podbrezová začína ukazovať svoju tvár. Spomínanú remízu s Trenčínom podčiarkla výhra v Nitre 3:1 v jarnej ouvertúre a iba tesná prehra s Ružomberkom 0:1.

nezľahčovať si úlohy

Najväčšími starosťami trénerského zboru vedeného Jaroslavom Kentošom bola v posledných dueloch maródka.

"Pozitívom je, že zranení hráči sa už naplno zapojili do tréningového procesu. Verím, že budú vzpruhou do najbližších stretnutí, do náročného zápasového programu, ktorý nás čaká. Robíme teda postupné kroky k tomu, aby nám vzrástla sila pred najdôležitejšou časťou sezóny. Individuálne stále trénuje Lukáš Jánošík a dlhodobo zranený Vahan Bichakhchyan," hovorí šéf lavičky pred posledným duelom základnej časti. Do Podbrezovej pôjdeme s cieľom bodovať tretí zápas v rade, no najmä výkonnostne napredovať. Mladíci v zostave postupne zbierajú skúsenosti, no aj dôležité body. "Dostali šancu, videli sme, ako sú na tom. Dôležitá je výhra, ale výkon spĺňal parametre iba v úvodných minútach. Podceňovaním niektorých herných situácii sme Moravce postavili na nohy, sami sme stratili sebavedomie. Pre mladých je dôležité na vlastnej koži okúsiť, že netreba podceniť žiaden detail. Ťažko sa vracia do stretnutia, keď je mužstvo menej skúsené."

Železiarov sme na jeseň porazili doma 2:0. "Nastali tam zmeny, vieme o ich novom štýle. Dôležité bude, aby sa naši chalani posunuli výkonnostne. K dispozícii už bude aj Miroslav Káčer a ďalší chalani. Videli ste zápasy s posledným a predposledným mužstvom tabuľky, preto sme vďační za každú výhru. O nič ľahšie to nebude ani na Horehroní. Bude to záležať na nás. Zodpovedne sa pripravujeme na súpera a dbáme na to, že ani po lepšom úseku hry si nemôžeme zľahčovať svoje úlohy."

Zápasový program bude pre šošonov najbližšie dni poriadne nahustený. Už v piatok cestuje "B"-tím do Dubnice, v utorok zas už čaká kentošovcov Slovnaft Cup. "Maximálny počet hráčov ide pomôcť rezerve, v utorok nastúpime v pohári s cieľom postúpiť. Rozložíme sily rovnomerne, no nejdeme taktizovať, všetko sa bude odvíjať od zdravotného stavu."

Kentošovci odchádzajú na krátke sústredenie smer Podbrezová už v piatok, aby sa v deň zápasu mohli rýchlo presunúť do dejiska zápasu. "Hráme poobede a cesta do Podbrezovej je zdĺhavá. Takto budeme môcť zvládnuť všetky svoje veci v zápasovom režime."

bojovať za Žilinu, kamarátstva bokom

Najlepší strelec tímu Róbert Boženík čaká na svoj prvý gól v jarnej časti ligy. Strelí ho proti tímu, ktorí vedú jeho bývalí mládežnícki tréneri?

zlepšiť výkon, znova vyhrať

Po jednozápasovej nútenej absencii proti Senici stál znova na svojom stopérskom mieste Filip Kaša. Aj jeho slová potvrdzujú, že výhra proti Moravciam potešila, no výkon musí byť najmä proti zlepšujúcej sa Podbrezovej diametrálne odlišný.

"Samozrejme, na cieli vyhrať nebudeme nič meniť ani s Podbrezovou. Jednoznačne však potrebujeme zlepšiť výkon samotný, pretože sa nemôžeme spoliehať iba na šťastie," hovorí jeden z najskúsenejších hráčov, ktorý však chváli odchovancov. "Výkon bol poznačený aj rôznymi absenciami a zraneniami. Posledné zápasy dostávajú celkovo šancu aj mladší chalani bez ligových skúseností, ale zvládajú to veľmi dobre. Zo svojej pozície sa im snažím pomôcť a sústrediť sa na svoje úlohy v každom zápase. Určite chceme vyhrať aj u kvalitného protivníka."

Filip nastúpil proti Horehrončanom v žltozelenom drese v piatich stretnutiach. V štyroch sa tešil z výhry, jeden remizoval. Zaujímavá je aj štatistika dvoch strelených gólov.

"Podbrezová je náročný súper, hrala vždy agresívne, stretnutia boli plné súbojov. Teraz však trochu zmenili štýl, videl som, že sa zlepšili, stavili na mladých a chcú hrať futbal. To nám môže len vyhovovať," myslí si "Kašmen", ktorý by rád udržal jarnú bilanciu i pred "anglickým" týždňom. "Čaká nás náročný program, ďalší dôležitý pohárový duel hráme už v utorok. Najskôr sa však potrebujeme sústrediť na posledné kolo, ktorým sa môžeme dobre naladiť na nadstavbovú časť i samotné utorkové štvrťfinále. V tíme je dobrá nálada, verím teda, že sa udržíme na bodovej, víťaznej vlne," prezrádza 25-ročný český stopér.

Sobotný duel 22. kola, ktorý má jednotný výkop o 14:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Patrik Hrčka, na čiarach asistujú Tomáš Somoláni a Gabriel Ádám.

Facebook