Odchovanci v akcii (19. týždeň)
Počas uplynulého týždňa sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres.

Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


Anglicko: Prestrelka proti šampiónovi

V domácom stánku Newcastlu United sa v piatkovej predohrávke 36. kola Premier League diali veci. Duel priniesol dokopy sedem gólov a z víťazstva sa napokon tešil už istý víťaz sezóny 2020/2021 Manchester City. Straky aj s Martinom Dúbravkom v bráne viedli v zápase 1:0 aj 3:1, no dvomi gólmi v rozmedzí dvoch minút zavelil k obratu "Cityzens" španielský krídelník Ferran Torres. Heco si tak veľmi nevylepšil štatistiky, no tešiť ho môže fakt, že jeho tím si zahrá najvyššiu anglickú súťaž aj v budúcom ročníku. Na zostupujúcu trojicu Sheffield United, West Bromwich a Fulham má už nedostihnuteľný náskok. 


Taliansko: Milánčania prišli o sériu bez prehry, Špalo vypadol z boja o Seriu A

Inter Milan podľahol v šlágri predposledného kola talianskej Serie A o Ligu Majstrov bojujúcemu Juventusu Turín 2:3. Prišiel tak o svoju rekordnú 20-zápasovú šnúru bez prehry, ktorú ťahal od začiatku januára. Nerazzurri to však mrzieť nemusí, nakoľko už majú titul vo vrecku. Milan Škriniar odohral na stopérskom poste už svoj 32. zápas v ligovej sezóne, no prehre tentokrát zabrániť nedokázal. V záverečnom kole tohto ročníka nastúpi milánsky Inter na domácom San Sire proti Udinese.

Nikolas Špalek má už po sezóne. So svojou Bresciou sa síce stihol dostať na poslednú chvíľu do play-off o Seriu A, ale hneď v prvom stretnutí vyraďovačky stroskotal tím z Lombardie na Cittadele. Špalo nastúpil až v samotnom závere zápasu a nestihol už streliť vytúžený vyrovnávajúci gól. Brescia prehrala tesne 0:1. 


Nemecko: Tuhý boj o záchranu vyšiel obom ex-Šošonom

Herthe Berlín vyšla honba za záchranou a v posledných kolách ligy si dokázala na svoje konto pripísať tri výhry a šesť remíz, čo ju vynieslo mimo zostupových priečok. V tomto týždni absolvovali Berlínčania opäť dva súboje, z ktorých v prvom nastúpil aj Peter Pekarík. Posledné Schalke v ňom porazili 2:1 a následnou víkendovou remízou 0:0 s Kolínom potvrdili svoju záchranu v Bundeslige. Pred záverečným duelom na ihrisku Hoffenheimu majú už štvorbodový náskok na zostupové priečky. 

Tým sa úspešne vyhol aj Augsburg s Lászlom Bénesom šesťbodovou výhrou proti rovnako o záchranu bojujúcemu Werderu Brémy. Augsburgčanov nepoložilo na kolená ani skoré vylúčenie Vargasa a druhopolčasovými presnými zásahmi rozhodli o svojej výhre i záchrane. Ruku k dielu priložil aj Laci, ktorý do hry naskočil v 71. minúte. V tabuľke má tak tím z Bavorska ešte o jeden bod viac ako spomínaná Hertha.


Španielsko: Šanca pre Huescu žije, Denis sa však zranil

Dva zápasy, dva identické výsledky, no s iným koncom pre Huescu a boj o záchranu pokračuje do poslednej minúty. Takto vyzeral týždeň španielskej Huescy, kde hosťuje aj Denis Vavro. Cez týždeň si najprv Aragónci prekvapivo, ale zaslúžene poradili s Baskami z Bilbaa 1:0 po góle Sandra Ramiréza. Denis pritom ďalekonosným pokusom opečiatkoval brvno. Počas víkendu však prišiel opačný výsledok na ihrisku Betisu Sevilla, kde kapitulovali vavrovci po prehre 0:1. Základným kameňom obrany bol v týchto súbojoch aj Denis, až pokým sa v 7. minúte druhého zápasu, bohužiaľ, nezranil a musel vynútene striedať. Huesca aktuálne drží nezostupovú pozíciu, ale v záverečnom kole sa strhne tuhý boj o záchranu v La Lige až medzi štyrmi tímami zo spodných priečok. Červeno-modrých čaká na domácom štadióne ťažký súper z Valencie.


Holandsko: Boženíkovci zabojujú o Európu

Po štyroch dueloch bez výhry sa konečne podarilo naplno bodovať aj Božovmu Feyenoordu Rotterdam. Na domácom štadióne De Kuip dokázali zverenca trénera Dica Advocaata poraziť pätnásty Waalwijk rozdielom triedy 3:0. Feyenoord o svojom víťazstve rozhodol už vydareným prvým polčasom, v ktorom vsietil dva góly. Róbert Boženík sa na hraciu plochu dostal až v 67. minúte, čo mu už vylepšenie gólových štatistík neprinieslo. Červeno-bieli teda ukončili základnú časť Eredivisie na piatom mieste a zahrajú si play-off o novú Konferenčnú ligu. 


Česko: Trojgólový Hancko, veľká smola pre Rakovana

U našich českých bratov začneme dohrávkou 23. kola, kde sa v šlágri stretli Sparta Praha a Viktoria Plzeň už aj s novým trénerom Michalom Bílkom. Viktoriáni však svoje prvopolčasové vedenie neudržali a po obrate Sparty putovali z Prahy s prehrou 1:3. Z odchovancov žilinského futbalu nás na obidvoch stranách reprezentoval jeden futbalista. Miroslav Káčer v drese Plzne odohral v stretnutí 72 minút, počas ktorých uvidel žltú kartu. Na druhej strane sa predstavil v "rudých" farbách Dávid Hancko, ktorému sa v 85. minúte aj podarilo skórovať tradične z penalty.

Oba tímy si počas uplynulého týždňa zahrali aj druhý raz a pokračovali v nastolenom trende zo vzájomného duelu. Viktorka nestačila vonku na Pardubice a siedmemu tímu tabuľky podľahla hladko 0:3. Pred záverečnými bojmi sa tak musia strachovať aj o svoju doterajšiu piatu priečku. Kačka tentokrát nastúpil ako striedajúci žolík v 63. minúte. 

Úplne iný zápas sa hral v Mladej Boleslavi, kde pricestovali Sparťania. Deväťgólovú ofenzívnu smršť zakončenú dvomi zásahmi v nadstavenom čase sme už v českej lige dlho nevideli. Podpísal sa pod ňu aj produktívny Hanco, ktorý najprv pokutovým kopom vyrovnával na priebežných 3:3 a neskôr sa presadil aj po rohu, keď zvyšoval na 4:3. "Súboj bez obrán" napokon skončil hokejovým výsledkom 5:4 v prospech Pražanov, pre ktorých to bol už siedmy duel v rade bez prehry. Jabloncu na treťom mieste tak aktuálne odskočili na tri body.

Mimo zostavy Sigmy Olomouc sa ocitol po druhýkrát v priebehu troch stretnutí Jaroslav Mihálik. Nemuselo ho to nakoniec až tak mrzieť, keďže Sigma si vonku poradila s poslednou Opavou po tesnom výsledku 2:1. V tabuľke zotrvala stále na pokojnom desiatom mieste.

Iba druhý tohto sezónny štart si na konto pripísal brankár Fastavu Zlín Matej Rakovan. Premiéru v základnej zostave si však rozhodne predstavoval inak, nakoľko už v 65. minúte musel pre zranenie opustiť ihrisko a prenechať miesto svojmu kolegovi. Navyše, neboli z toho ani body. Fastav neuspel na pôde Baníku Ostrava a prehral vysoko 2:4. Jediným pozitívom pre zlínských môže byť teda aspoň istota záchrany v českej Fortuna lige. 

Naopak, prekvapivo opäť nechytal Patrik Le Giang, pred ktorým dostal prednosť v bráne Bohemky mladík Bačkovský. Klokani ale s výsledkom môžu byť spokojní, keď dokázali remizovať na pôde štvrtého Slovácka 1:1. Najmenší z pražských klubov momentálne okupuje deviatu priečku ligového poradia. 

Nedarilo sa Českým Budějoviciam v základnej zostave aj s navrátilcom Martinom Králikom. Teplice, ktoré bojujú ešte o záchranu, ukázali silu a zvíťazili 2:0. Čierno-bieli figurujú za dvojicou Bohemians a Sigma na jedenástom mieste tabuľky najvyššej českej súťaže. Mates si na konto zapísal ešte jednu žltú kartu, zatiaľ čo Lukáš Jánošík sa už v piatom zápase za sebou prizeral na hru svojho tímu iba z tribúny.

Karviná nečakane potrápila majstra. Pekný výsledok 1:1 dosiahla predovšetkým vďaka vyrovnaniu v 85. minúte z kopačky ex-Žilinčana Lukáša Čmelíka. Pre krídelníka to bol zároveň prvý gól v zelených farbách klubu z Karvinej a hneď aj takýto cenný. Róbert Mazáň bol v nedeľnom dueli iba mimo zostavy MFK. Až štyri kluby s bývalými Šošonmi v kádri sú tak pekne v Česku zoradené od deviateho po dvanáste miesto, Karviná ukončuje toto "miniporadie" tabuľky. 


Poľsko: Nešťastná situácia pre viacerých ex-Žilinčanov

Na sever od našich hraníc sa uskutočnilo posledné kolo Ekstraklasy, v ktorom sa rozhodlo o zostupujúcom a rovnako aj pohárových účastníkoch. O poslednú miestenku do Konferenčnej ligy bojovalo pred záverečnými bojmi ešte päť tímov, z čoho v troch malo zastúpenie aj MŠK. Štvrté miesto však nakoniec pripadlo Slasku Wroclaw, poďme ale postupne.

Tabuľkovo slabší súperi predznamenávali dobrú šancu pre všetkých troch bývalých Šošonov. Hneď v prvom ale zlyhala Lechia Gdaňsk v bráne s Dušanom Kuciakom, ktorá prehrala na ihrisku Jagiellonie nešťastne 1:2. V tabuľke teda klesla až na konečnú siedmu pozíciu.

Podobne si počínali aj favoriti z Piastu Gliwice proti Wisle Krakow. František Plach inkasoval už v prvom polčase trikrát, na obrat sa už Piast v závere nezmohol a kapituloval po tesnej prehre 2:3. Najväčší adept na zisk štvrtého miesta tak klesol po záverečnom hvizde až na priečku číslo šesť.

Do tretice sa podobne "zadarilo" aj Zaglebiu Lubin so striedajúcim Samuelom Mrázom. Zverenci slovenského trénera Martina Ševelu vybuchli v najmenej vhodnom čase a Wisle Plock s Kristiánom Vallom v základe podľahli vysoko 0:4. Doplnili tak smutnú štvoricu klubov bez európskej miestenky. Spokojný teda môže byť iba Kiko, ktorý zaznamenal viac ako vydarený návrat do základnej zostavy Plocku. 

Úspešne zakončil polrok v Rakowe Czestochowa aj Dominik Holec, ktorý okrem zisku poháru, vychytal aj druhé miesto v poľskej najvyššej súťaži za Legiou Varšava. V poslednom dueli sezóny iba potvrdil formu výhrou 3:1 proti tretiemu Pogoňu Štetín. 


Facebook