”Klub s prostredím mi bol vždy najbližší,” hovorí nový asistent pri béčku Jaroslav Súkeník
Rezervný tím musel počas zimnej prestávky riešiť aj obsadenie realizačného tímu. Dovtedajší asistent Pavol Staňo sa presunul ku kormidlu prvého mužstva, čím vznikla voľná pozícia. Tú prebral bývalý futbalista, futsalista a žilinský rodák Jaroslav Súkeník.

presadol zo škodovky do ferrari

Nový prírastok v realizačnom tíme je rodákom zo Žiliny, a preto neprišiel Jaroslav Súkeník do neznámeho prostredia. 

"Od prípravky až po mužskú kategóriu som vyrastal tu v Žiline vo vtedajšom ZVL. V tom čase však nebol priestor pre nových, mladých chalanov, takže sme museli chodiť na hosťovania, ale dostal som sa do kádra áčka a odohral som aj pár zápasov. Doba bola vtedy iná, mladí hráči nemali také podmienky ako teraz." Popri hosťovaniach skúšal aj inú "odnož" futbalu. "Dostal som sa do partie, ktorá hrávala futsal, takže som kombinoval halu a trávnik. Neskôr som sa dostal aj do reprezentácie, s ktorou som bol na majstrovstvách Európy aj sveta. Vďaka reprezentácii som pochodil kus sveta – bol som napríklad v Mexiku, Bolívii, veľkú časť Európy," nechal sa počuť tréner Súkeník, ktorý ešte hráva futsal v kategórii nad 40 rokov.

S pribúdajúcim vekom sa natískala otázka, čo po futbalovej kariére. Trénerskou cestou sa asistent Petra Černáka vydal zaujímavým spôsobom. "Do trénovania som spočiatku veľmi nechcel ísť, ale povedal som si, že prečo nie. Celé to vzniklo vlastne tak, že počas toho, ako som hrával v Rudinskej, sme postupovali čoraz vyššie až do tretej ligy, ale tréner nemal licenciu. Spravil som si ju teda a potom sme sa vzájomne dopĺňali." Po istom čase a nadobudnutej praxi prišli ďalšie trénerské štácie. "Robil som asistenta v Martine a potom prišla ponuka z Ružomberka viesť mladší dorast. Opäť som sa posunul na inú úroveň, pretože trénovať prvoligové dorastenecké mužstvo je tiež výzva. Po vypršaní zmluvy sme ukončili spoluprácu." Žilinský rodák mal v uplynulých mesiacoch miernu pauzu od futbalu, pretože si plnil príjemné povinnosti. "Posledný polrok som bol skôr doma, pretože som na materskej s dcérkou. Celkom dobre mi to padlo. Popritom som pomáhal s futbalom v Turanoch, čiže som spojil príjemné s užitočným."

Ako sa "upiekol" súčasný angažmán pod Dubňom? "Keď prišla ponuka z MŠK, bavili sme sa o tom doma so ženou. Zavážilo to, že som rodený Žilinčan a že klub s prostredím mi bol vždy najbližší. Kontaktoval ma Jaro Bačík, riaditeľ Akadémie, a potom to nabralo rýchly spád." Trénera oslovili najmä podmienky pre hráčov. Ako mu jeden hráčsky manažér povedal: "...presadol som zo škodovky do Ferrari (úsmev)."

Asistent pri béčku vníma prínos systematickej výchovy hráčov. "Hráč sa od štrnástich – pätnástich rokov učí jednotnému systému a keď sa posunie o kategóriu vyššie, vie, čo má na svojej pozícii robiť. V Žiline je to výborne nastavené a veľmi sa mi to páči."

Ako zapadla nová posila do realizačného tímu? "Trénerov som poznal aj predtým ešte z môjho pôsobenia v Ružomberku, keď sme sa stretávali v pozícii súperov. Nemáme medzi sebou žiadny problém. Chalani v realizačnom tíme majú iné skúsenosti, a tie sa snažím od nich nasávať. Učím sa pri nich." Čo, naopak, hovorí tréner Súkeník na káder, s ktorým momentálne pracuje? "Páči sa mi idea Projektu "B"+U19. Klub sa snaží o plynulý prechod hráčov z dorasteneckého na mužský futbal. Chlapci sú lepšie "oťukaní", vedia, čo majú robiť po všetkých stránkach. Z tímu mám veľmi dobrý dojem, pretože hráči chcú na sebe makať, aby sa raz dostali do vrcholového futbalu," zakončil nový asistent trénera B-tímu Jaroslav Súkeník, ktorý spolu so svojimi kolegami a hráčmi načne jarnú časť II. ligy úž túto nedeľu doma proti Petržalke.

Facebook