ATTILA MALFATTI: „Pohybuj sa ako lopta a nájdeš správnu pozíciu.“
MŠK Žilina

V septembri sa klub MŠK Žilina posilnil v trénerských radoch, keď ku sebe stiahol „trénerského odchovanca" Juventusu Turín Attilu Malfattiho. Taliansky špecialista na defenzívu má v krvi prepracovanú obranu, ako sa popasoval s príchodom do útočne ladeného tímu, akým šošoni bezpochyby sú? Ako vníma hru žltozelených, čo si cení na MŠK blízky spolupracovník známeho trénera Antonia Conteho? S Talianom v rozhovore, ktorý ste mali možnosť prečítať si už v bulletine MŠK, aj o rešpekte voči Slovákom.

cez conteho, rusko, ligu majstrov až do žiliny

Na svoj vek je špecializovaný taliansky tréner pomerne skúsený, po Taliansku a Rusku pôsobí od septembra u šošonov. Napriek mladému veku má za sebou veľa skúseností. „S trénovaním som začal už vo veku 31 rokov, kedy som predčasne ukončil aktívnu kariéru kvôli zraneniu. Ihneď som začal v Juventuse, najskôr pri kategórii U8, potom U9, U10... až k prvému tímu ako asistent Antonia Conteho. Po jeho odchode zo „Starej dámy" som pôsobil ako tréner U17 a niekedy som vypomáhal prvému tímu," opísal pôsobenie u aktuálneho talianskeho šampióna Attila. „Pred dvomi rokmi si ma tréner Massimo Carrera vybral do Spartaku Moskva a bola to výborná skúsenosť. Vyhrali sme Superpohár a prebojovali sa až do skupinovej fázy Ligy majstrov a hrali s Liverpoolom, Sevillou a Mariborom. Nakoniec sme v šestnásťfinále Európskej ligy podľahli Athletic Bilbau. Predošlá sezóna preto bola fantastická, naučil som sa veľa nových poznatkov. Následne prišla ponuka zo Žiliny a ja som neváhal," hovorí skúsený tréner, ktorého práca v MŠK zaujala. „O Žiline som vedel ako o kvalitnom a dobre organizovanom klube. Mám veľmi rád kluby, v ktorých sa pracuje s mladými hráčmi, kde je veľká šanca napredovať s nimi, posúvať ich. Výsledkom sú v Taliansku známi Škriniar, Hancko... Našiel som tu dobré zázemie," priblížil svoj príchod k šošonom špecialista na defenzívu. „Som zodpovedný za defenzívnu tvár mužstva. V skratke sa snažím pomôcť všetkým obrancom. Najskôr to bolo v projekte a v akadémii a v zimnej príprave už aj v „A"-tíme pri trénerovi Kentošovi. Realizačný tím je veľmi profesionálny, rád pomôžem, pokiaľ viem. No sám sa od nich veľa naučím," hovorí taliansky tréner.

nie som zarytý zástanca defenzívy

Práve Taliani majú defenzívu v krvi. „Je to pravda. V Taliansku dbáme celkovo na taktiku. Mnoho ľudí si myslí, že futbal na Apeninskom polostrove je iba o obrane, ale ja s tým nesúhlasím. Pre nás je mimoriadne dôležitá rovnováha, balans. Milujem sledovať spôsob hry, akým Žilina hrá. Nie som zarytý zástanca defenzívnej hry. Barcelona je synonymom útočenia, no pri strate lopty sú všetci na svojich pozíciách. Akonáhle hráte ofenzívne, musíte vedieť, že nie je len úsek zápasu, v ktorom útočíte, ale príde aj pasáž, kedy musíte brániť. Pretože keď nemáte loptu, mali by ste vedieť, ako sa hýbať, aby ste získali loptu späť. Lopta je len jedna a hráčov je 22. Keď má jeden hráč loptu, ostatných 21 ľudí na trávniku sa musí hýbať," prezradil svoj pohľad na futbal Attila a pokračuje: „Pre mňa je všetko o detailoch. Naučil som sa slovenské slovo „mikrosituácia", a to je pre mňa podstatou. Najdôležitejšou mikrosituáciou je pre mňa v obrane súboj jeden na jedného, pretože futbal je duel. Potom sa od toho odvíjajú ďalšie situácie ako dva na dva, tri na tri... Keď má obranca podrobné vedomosti a pochopí, čo má robiť, je pre neho ľahšie hrať v línii so spoluhráčmi," myslí si odborník na defenzívu, ktorého však teší, že aj obrancovia majú „útočnú tvár". „Máme veľmi dobre technicky zdatných „zadákov". Pre mňa je však dôležité, že vedia, ako sa hýbať, keď je od nich lopta ďaleko. Vo futbale sa môže všetko za sekundu zmeniť, preto musia byť pripravení prejsť okamžite z útočného postoja do obranného."

všetci hráči sú po strate lopty v dobrom rozostavení

Ako vidí posun prvého mužstva od svojho príchodu? „Som veľmi spokojný, pretože som našiel hráčov, ktorí sa chcú zlepšovať. A to sa aj deje. Nielen moja práca sa potom robí ľahšie. Rovnako to je aj u samotných trénerov, ktorí pracujú dlho pred i po tréningoch na detailoch. Stále je to v Žiline o útočení, no pri podrobnom rozbore hry sme viac vyrovnaní v oboch fázach hry. Ak by som to mal zhrnúť - všetci hráči sú v dobrom rozostavení, keď stratíme loptu. Veľmi jednoduchá vec vo futbale, ktorá je základom. Keď sa pohybujeme ako lopta, vždy sme pravdepodobne v správnej pozícii."

na slovensku dôverujete mladým

Ako sa futbalovému odborníkovi zapáčil celkovo slovenský futbal? „Ako som mal možnosť vidieť, zápasy sú na slušnej úrovni. Zaujalo ma najmä, a to nevidím ani v Taliansku, ak je aj mladý hráč kvalitný, dostane šancu. V Taliansku hráč s ročníkom narodenia 2000 nedostane šancu a hrá iba Primaveru U19. Chápem, že vo veľkých kluboch ako Juventus, Inter, Milano to nie je ľahké. Na Slovensku je to však aj mentalitou, pretože šanca pre mladého príde, aj keď je pochopiteľné, že prídu chyby. Každý robí chyby a iba skrz ne môžeme rásť. V zápasoch Fortuna ligy veľa mužstiev myslí týmto spôsobom. Aj preto som prijal prácu v Žiline, pretože ma baví posúvať sa rovnako ako posúvať samotných hráčov."

Attila sa pomerne rýchlo učí slovenčinu. Ktoré slovo, fráza je jeho obľúbená? „Povedal som ju trénerovi Kentošovi po návrate z Podbrezovej – „Jaro, tri body, všetky doma". Túto frázu som prvýkrát počul od Antonia Conteho, keď odišiel do Chelsea, tak po každom víťaznom zápase za ním prišiel niekto z realizačného tímu a povedal mu to. Každý deň pochytím nejaké nové slovíčko v slovenčine. Žilina mi dala možnosť tu pracovať a pre mňa je to forma rešpektu naučiť sa čo najviac po slovensky. Používam už slovíčka aj pri trénovaní a je to pre mňa uspokojujúce, že mi chalani rozumejú o niečo viac," dodáva taliansky tréner Attila Malfatti.

Facebook